Annons

Lars Thulin: Klart byarna ska ha en slogan

I långliga tider har städerna haft sina slogans att locka turister med. Medan byarna inte haft mycket att jobba med. Det är dags att råda bot på den saken.
Lars ThulinSkicka e-post
Trelleborg • Publicerad 12 april 2023 • Uppdaterad 29 september 2023
Lars Thulin
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Smyge – nu börjas det” eller ”Smyge – Sveriges stortå?”. Det krävs en omtolkning och ompaketering av våra byar om de ska bli turistmagneter, menar TA:s Lasse Thulin.
"Smyge – nu börjas det” eller ”Smyge – Sveriges stortå?”. Det krävs en omtolkning och ompaketering av våra byar om de ska bli turistmagneter, menar TA:s Lasse Thulin.Foto: Lars Thulin

Tråkigt nog har de flesta städer numera övergett slogans. Det anses omodernt. Den mentala bild som man vill pränta in för att locka veritabla skenande horder av turister, skattebetalare och företagare ska vara en drömbubbla av livsstil, upplevelser och gränslösa möjligheter.

Drömmen får absolut inte solkas av någon töntig slogan typ ”Full fräs i Sotenäs”, ”Borås – of course” eller ”Fagersta – här får du livstid” (det senare ganska kryptiskt, eftersom det inte finns något fängelse i Fagersta. Antagligen har så många flyttat därifrån att kommunen helt enkelt inte tillåter det längre).

Annons

Jaså, slogans är töntigt? Ursäkta medan jag bryr mig. Vem kan, efter att ha hört klassiska motton som ”I love Hjo” eller ”When in Europe, don’t miss Skurup” någonsin förtränga dem? För att nu inte nämna ”Alltid något, sa han som fick se Åmål”. Vill man göra intryck så är en dos putslustighet inte fy skam.

Jag ska inte föreslå något nytt motto för Trelleborg för att ersätta det gamla mossbelupna ”Porten mot kontinenten”, eller det smått obegripliga, numera utrangerade ”Lite mer Trelleborg”. Det är byarna jag ömmar för. Nog förtjänar landsbygden ett lyft?

Ta Skegrie, exempelvis. Även om jag gillar den lagom knäppa, inofficiella ”Skegrie – almost by the sea” så kanske det ska till något klatschigare för att höja ögonbryn i våra avtrubbade tider. Kanske ”I Skegrie ska det ske”? Eller varför inte krångla till det lite extra när vi ändå är igång och köra på ”Ska det ske ska det ske i Skegrie”?

Böste är ju lätt. ”Borta bra, Böste bäst”. Eller bara kort och gott ”Bästa Böste”. Eller ”Välj inte första bästa – välj Böste”. Vill man få lite internationell flärd kunde man drämma till med ”Böste or bust” – alltså typ ”Böste, eller jag brister”.

Även Isie är helt öppet mål. ”Ta det isigt i Isie”. ”Isie – när du vill ta det kallt”.

Vad gäller Anderslöv tycker jag mig ha sett det humoristiskt svengelska mottot ”Aj löv Anderslöv” någonstans. Det är ju genialt. Genast slår mig något lika genialt: att sno idén och kalla den för min.

”Hälften kör runt med en dekal på bilen där det står ”Klagstorp – inget att klaga på”. Andra hälften har ”I Klagstorp kan ingen höra dig klaga”.”
Lars Thulin

”Haglösa – inget för håglösa”. Eller ”Allt går att lösa – Haglösa”.

”Vem vill inte till Vemmerlöv?”. ”Hammarlöv – huvudet på spiken”. ”Du glömmer aldrig Minnesberg”.

Grönby är mysigt, även om det saknar riktig byakänsla. Det är sånt som en köttig slogan kan råda bot på. Typ ”Grönt ljus i Grönby”. ”Kom till Grönby, njut en skönvy”. ”Undvik rödljus – kom till Grönby”.

”Gärdslöv – gärna det”. Inte? Men ”Jädrar i det Gärdslöv” då?

Annons

”Smygehamn – alltings början och slut”. På samma tema: ”Smyge – nu börjas det”. Eller på ett helt annat tema: ”Smyge, Sveriges stortå”.

Klagstorpsborna får välja sida. Hälften kör runt med en dekal på bilen där det står ”Klagstorp – inget att klaga på”. Andra hälften har ”I Klagstorp kan ingen höra dig klaga”.

”Beddinge – en baddare för badare”. Vore det för hemlighetsfullt med ”Gislöv – gissa varför?” Då får det bli ”Gilla läget – Gislöv”.

Södra Åby är knepigt. Kanske ett rim? ”Södra Å – hit vill alla gå”? ”Södra Å – här är vi på tå”?

”Alstad – allas stad”. Är det att ta i? Kanske hellre associera kring trädslaget, då. ”Alstad – här kan du slå rot”.

”Skåre – en skärva av Skåne”. Eller för engelsktalande turister: ”Skåre – when you want to score”.

Och skulle jag ändå rekommendera något för tätorten så fick det bli något i stil med ”Trelleborg – palmsus och tångdoft”. Man måste ju vara ärlig, gubevars.

Annons
Annons
Annons
Annons