Klart att Trelleborg får ny Fred Åberg-skulptur

I början av november i år ska konstnären bakom den populära Böst-statyn Fred Åberg leverera ännu en skulptur till Trelleborg. Det är statyn Nästan halvvägs som köpts in av Trelleborgs Planterings- och försköningsförening.
Trelleborg • Publicerad 2 juli 2004
MONTAGE
MONTAGEFoto: 

Idén till den nya skulpturen presenterade föreningen i februari i år. Man hade då fått ihop 350 000 kronor av de 600 000 kronor som skulpturen kostar. Samtidigt bad man om ytterligare bidrag från stadens företag. Hela summan har man ännu inte fått ihop men skulpturen är trots det redan beställd. - Det fattas en hel del pengar och vi hoppas fortfarande att företag och köpmän ska vara givmilda, säger föreningens ordförande Rune Olsson. Konstnären Fred Åberg har redan påbörjat arbetet med skulpturen som ska placeras på Algatan i höjd med Billings konditori. Skulpturen ska bli en 15 meter hög avsmalnande stolpe med en mansfigur som klättrat nästan halvvägs och klamrar sig fast vid den. Den ska gjutas i brons men tills dess är det mycket arbete kvar. - Det är en jobbig grej att göra. Man kan ju knappast ha en modell som klamrar sig fast vid en stolpe på det viset, säger Fred Åberg.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.