Annons

Klart att museihus ska säljas

Hembygdsmuseet i Hemmesdynge kommer att tvingas flytta. Nu är den gamla prästbostaden som har inhyst museet till salu, och köpare finns.
Trelleborg • Publicerad 18 augusti 2010
Till salu. Den gamla prästbostaden i Hemmesdynge ska få nya ägare. Källstorps församling hade inte råd att underhålla huset.
Till salu. Den gamla prästbostaden i Hemmesdynge ska få nya ägare. Källstorps församling hade inte råd att underhålla huset.Foto: 

I februari skrev TA om att Hemmesdynges hembygdsmuseum hotades av stängning. Källstorps församling som ägde prästbostaden från 1800-talet där museet var inrymt hade inte råd med underhåll och drift. Hembygdsföreningen som driver museet hade heller inte råd att ta över fastigheten.

Denna har nu istället lagts ut till försäljning, och enligt mäklaren Emma Stenkvist är intresset stort.

Annons

– Vi har fått flera bud och närmar oss ett avslut. De som är aktuella vill restaurera husen för att bo där, säger hon.

För hembygdsföreningen i Hemmesdynge innebär försäljningen att museets framtid är oklar.

– Vi har bjudit in till ett möte för att försöka hitta en lösning. Museet har ett värde för att det finns här i bygden. Vi tycker att det känns fel om det sorteras ut på flera olika ställen, säger Rolf Mårtensson, föreningens ordförande.

Mötet om hembygdsmuseets framtid ska hållas i början av september. Bland de inbjudna finns kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) och kulturnämndens ordförande Rolf Persson (SPI).

– Det är människor som kanske har idéer. Något annat har inte hänt, utan det är det här mötet som vi hoppas på, säger Rolf Mårtensson.

INTERNAL INTERNAL
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons