Klar kurs för renare sjöfart

När Cleanship når sin destination 2013 räknar projektets kaptener med att sjöfarten över Östersjön har blivit betydligt miljövänligare. På torsdagen samlades besättningen i Trelleborg för att få sina första order.
Trelleborg • Publicerad 21 oktober 2010
Projektet Cleanship syftar till att miljön kring Östersjöns sjöfart ska bli bättre. I ledningen ingår den socialdemokratiska politikern Sten Björk och Trelleborgs hamns vd Tommy Halén.
Projektet Cleanship syftar till att miljön kring Östersjöns sjöfart ska bli bättre. I ledningen ingår den socialdemokratiska politikern Sten Björk och Trelleborgs hamns vd Tommy Halén.Foto: 

Cleanship engagerar 55 kommuner, hamnbolag, rederier och politiska organisationer på olika nivåer runt om i Östersjöområdet. Deras gemensamma mål är att minska utsläppen från sjöfarten. Det praktiska arbetet bedrivs i fyra olika projektgrupper som på torsdagen samlades i Trelleborg.

– Vi ska dra upp riktlinjer för hur vi ska nå vårt gemensamma mål. En grupp kommer att arbeta med hur man ska driva färjor med biogas och hur gasen ska transporteras till hamnarna, säger Cleanships projektledare Sten Björk.

I det arbetet spelar utbyggnaden av Trelleborgs hamn en avgörande roll. Dels kommer hamnen att arbeta med en försöksverksamhet för biogasdrivna färjor. Dels ska färjor kunna ansluta sig till elnätet och rena sitt spillvatten i den färdigbyggda hamnen.

– I Cleanship vill vi att andra hamnar ska kunna erbjuda samma service. Då måste vi ha samma tekniska standard, säger Tommy Halén vd för Trelleborgs hamn.

Vad är det största hindret för att Cleanship ska nå sina mål?

– Storleken på satsningen. 14 städer från hela Östersjöregionen är med. Men tar vi inte tag i detta nu så skjuter vi bara miljöfrågan in i framtiden, säger Tommy Halén.

Cleanship finansieras till 75 procent av EU, resterande 25 procent kommer från deltagarna. Totalt handlar det om en budget på 30 miljoner kronor och 2013 ska slutresultatet vara klart. Fram tills dess ansvarar Trelleborgs hamn för att EU får löpande rapporter om projektet.

– Idag har vi beslutat hur rapporterna ska tas fram och hur de ska se ut, säger Agneta Nilsson kommunikationsstrateg på Trelleborgs hamn.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.