Annons

Klar förbättring i skolrankingen

Trelleborgs kommun klättrar i Lärarförbundets ranking Bästa skolkommunen. Trelleborg ligger nu på plats 107 bland Sveriges 290 kommuner. Men fortfarande är högskolebehörigheten och andelen godkända i årskurs nio på bottennivå.
Trelleborg • Publicerad 15 november 2012
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

För ett år sedan låg kommunen på plats 165, och 2010 var man nere på en föga smickrande 217:e plats. Uppryckningen gläder Sofie Paxer, ordförande i Lärarförbundet i Trelleborg.

– Det är roligt, men nöjda är vi inte förrän vi är i topp, säger hon.

Annons

Inom några områden i undersökningen ligger Trelleborgs kommun bland de främsta i landet. Det gäller bland annat andelen utbildade lärare och andelen barn i förskola där kommunen intar plats 85 respektive 58. I Trelleborg är dessutom lärarnas löner bland de högsta i landet, Lärarförbundet rankar kommunen på plats 14 i den kategorin.

– Det är väldigt glädjande, kommunen har en tydlig lönepolitik med tydliga lönekriterier som baseras på läroplanen. Sedan tycker vi fortfarande att lönerna är för låga överlag, säger Sofie Paxer.

När det gäller resurser till skolan återfinns Trelleborgs kommun på nedre halvan i undersökningen. Där finns mycket att jobba på, tycker Sofie Paxer.

– Forskning visar att det bästa sättet att utveckla skolan är att lärarna får tid att samarbeta med varandra. Men då måste man också få loss den tiden, säger hon.

Ännu sämre placeringar får Trelleborgs kommun när det gäller elevernas studieresultat. Andelen godkända niondeklassare och behörigheten till högskola är i bottennivå, där ligger Trelleborg på plats 207 respektive 204 i landet.

Lars Mikkelä (M), bildningsnämndens ordförande, säger att man har som mål att 100 procent av eleverna ska vara godkända när de går ut nian, men att det är ett långsiktigt arbete som tar tid.

– Vad gäller resurserna så arbetar vi hela tiden för att använda dem på bästa sätt, säger Lars Mikkelä som överlag är nöjd över att kommunen klättrar på skolrankningen.

– Det är glädjande även om jag inte har hunnit analysera resultatet närmare, säger han.

Madeleine Gripsten
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons