Trelleborg

Klagstorpsbon dödade sin sambo – får ett års fängelse

Klagstorp Artikeln publicerades
Den 18 oktober slog den 87-årige klagstorpsbon larm till polisen och berättade att hans sambo var död. Nu döms han av Ystads tingsrätt för dråp.
Foto: Tomas Nyberg
Den 18 oktober slog den 87-årige klagstorpsbon larm till polisen och berättade att hans sambo var död. Nu döms han av Ystads tingsrätt för dråp.

Domstolen gick på försvarets linje och dömer den 87-årige mannen till ett års fängelse för dråp på sin sambo i deras gemensamma hem i Klagstorp.

Ett straff som är långt under miniminivån för dråp.

Det var den 18 oktober förra året som den 87-årige mannen larmade polisen och uppgav att hans sambo, en 85-årig kvinna, var död. Mannen erkände att han dödat henne genom att skära upp hennes handled.

Handlingen ska ha varit ett gemensamt beslut som paret fattat om att avsluta sina liv på grund av att kvinnan var svårt sjuk. Mannen ville inte fortsätta sitt liv ensam och ”skröplig”, som det står i tingsrättens dom. ”Det är inget liv”, ska han ha sagt.

När mannen kontaktade polisen hade han också skurit sig själv i sina handleder. Om än inte djupt nog för att mista livet.

Åklagaren yrkade i första hand på att mannen skulle dömas för mord på sin sambo. Försvaret däremot menade att det skulle betecknas som dråp. Och Ystads tingsrätt valde att gå på försvarets linje.

Domstolen slår fast att det inte har framkommit något som talar för att gärningen gått till på något annat sätt än det som 87-åringen berättat. Till stöd för hans berättelse finns bland annat kvinnans hälsoproblem, med svåra smärtor, dokumenterade. På en dator i huset i Klagstorp fanns flera sökningar på dödshjälp. På köksbordet fanns brev med försäkringspapper, begravningshjälp och ett handskrivet testamente.

Därtill fanns det inte några tecken på att det förekommit någon kamp i samband med brottet eller att någon ytterligare person varit inblandad.

Dessutom styrks 87-åringens uppgifter av en av hans och sambons söner som regelbundet besökte sina föräldrar. Under rättegången uppgav han att hans mor hade uttryckt att hon ville dö och han var övertygad om att hans föräldrar planerat att dö tillsammans. Paret ska också till andra anhöriga ha uttryckt livsleda.

Tingsrätten pekar i sin dom på att gärningen visserligen varit planerad och att genomförandet inte kan betecknas som annat än ”bryskt”.

Å andra sidan, menar domstolen, visar utredningen att mannen begick gärningen med sin sambos samtycke. På det sättet har han ”tillgodosett den svårt sjuka sambons egen önskan att dö” och gärningen har därför ”utan tvekan” varit mindre grov och ska därför bedömas som dråp och inte mord.

Vidare konstateras att minimistraffet för dråp är sex års fängelse. Men med hänsyn till att gärningen var ett gemensamt beslut, anser tingsrätten att straffvärdet ”med marginal” bör understiga minimistraffet. Dessutom tas hänsyn till mannens höga ålder och dåliga hälsa och straffet bestäms därför till ett års fängelse.

Mannen döms också att betala skadestånd på totalt 180 000 kronor till sina söner.

Åklagaren Mathias Larsson tycker att domen är bra och att tingsrättens resonemang är rimligt. Trots att han yrkade på mord och att straffet dessutom hamnar långt under miniminivå för dråp.

– Att åtala för mord som jag gjorde i första hand är huvudregel vid uppsåtligt dödande. Men jag var helt öppen med att det med all sannolikhet skulle bli ett dråp.

– När det gäller straffvärdet finns det andra, äldre rättsfall kring aktiv dödshjälp, barmhärtighetsmord, där har man har lagt sig väldigt långt under straffminimum. Och när man bedömer straffvärdet ska man väga in väldigt många saker. Att man som här var helt överens och att hon samtyckte om det, har betydelse. Sen tillkommer mannens höga ålder och att han har dålig hälsa, säger Mathias Larsson, och fortsätter:

– Det här är ju ingen exakt vetenskap utan det handlar om en bedömning. Men jag tycker nog att tingsrätten har gjort rätt.

Han kommer sannolikt inte att överklaga domen.

– Nu har den ju kommit alldeles nyss och jag får kanske tänka ett varv till. Men spontant tror jag inte att jag kommer att klaga, säger Mathias Larsson.