Klagstorpborna lever på hoppet

Klagstorp är byn som står och stampar. Byborna sörjer Nya Elektriska. Men det finns ändå de som tror på bättre tider.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2007

Klagstorps glanstider ligger så långt borta som 1940- och 1950-talet. På 60-talet började nedgången för Klagstorp. Hotell, bank, biograf och post lades ner decennierna som följde. Och det livliga bylivet med många handlare försvann.

När övriga byar i Trelleborg märker av både ökade bopriser, inflyttning och byggsatsningar händer ingenting i Klagstorp. Få flyttar till byn - men få lämnar den. Sedan år 2000 har folkmängden legat på runt 340 invånare. Detta kan man jämföra med Anderslöv som ökat med hundra invånare under samma tid och Beddingestrand som i dag har 70 fler bybor än år 2000.

Men nu tror många att trenden snart vänder. Ola Marklund som är mäklare på Peter Landgren & co i Malmö är optimiskt.

– Klagstorp står stilla i dag. Så är det. Men det skulle förvåna mig om det håller i sig. Det stora sug efter bostäder som finns i övriga Trelleborg måste påverka även Klagstorp. Varför det inte har gjort det hittills är svårt att svara på.

Ola Marlund har sedan i somras ansvarat för försäljningen av Köpmanshuset i Klagstorp. För flera år sedan köpte en belgisk byggmästare huset och gjorde sedan en enorm renovering över de 1 000 kvadratmetrarna. I dag finns där fyra vackra lägenheter.

– Tanken var att han skulle bo i en av lägenheterna tillsammans med sin familj och hyra ut resten. Men sedan bestämde de sig för att inte bosätta sig i Sverige. Därför är den till salu, berättar Ola Marklund.

Visningar görs regelbundet. Men trots att drygt ett halvår har gått har ingen visat vidare intresse. Detta bekymrar inte Ola Marklund.

– Man måste förstå att kundkretsen för ett objekt som detta är relativt begränsad. Därför tar det sin tid, menar han.

Även på Mäklarhuset i Trelleborg ser man ljust på framtiden.

– Många blir rädda när Nya Elektriska lägger ner. Men efter ett tag vänjer folk sig. Det finns mycket annat som lockar i Klagstorp. ICA-butiken är väldigt känd. Och skolan är populär. Vi märker att det finns kunder som väldigt gärna vill flytta till Klagstorp för att få in sina barn i skolan. Skulle man bygga nytt skulle folk köpa det, säger Katarina Elg.

Hon tror också att prishöjningen i övriga Trelleborg kan få folk att intressera sig för Klagstorp.

– Alla har inte råd att bo på Stavstensudde. I dag lönar det sig också att renovera hus på landet - även att ta in fackmän. Folk märker att de får pengarna tillbaka för det.

På Klagstorps skola är rektor Johan Lundgren stolt över det stora intresse som finns för verksamheten.

– Jag tror att det beror på att vi har en levande diskussion om att hela tiden utvecklas. Det beror inte minst på vårt goda samarbete med föräldraföreningen. Risken med en byskola är annars att pedagogiken blir statisk. Men det har vi lyckats undvika, säger han.

Han tror att Klagstorp dras med ett dåligt rykte som gör att intresset för satsningar är litet.

– Folk ser byn lite som en kåkstad. Och när Nya Elektriska lägger ner förstärks den bilden. Samt att kommunen satsar dåligt på oss. Men det måste vända snart. Detta är ju en oupptäckt pärla.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.