Annons

Kläder med lång historia visades upp

Lena Sjöstrands farmors syskon Edith och Nils i Fru Alstad bevarade mycket av familjens kläder. På söndagen visades samlingen från förra sekelskiftet vid en klädparad i byns kulturhus.
Trelleborg • Publicerad 2 september 2007
Fru Alstadstjejerna Pamela Holmqvist, Elin Lundahl, Josefine Kristersson, Felicia Singleton och Anna-Klara Norlin i särkar och benkläder från förra sekelskiftet.BILD: CLAES NYBERG
Fru Alstadstjejerna Pamela Holmqvist, Elin Lundahl, Josefine Kristersson, Felicia Singleton och Anna-Klara Norlin i särkar och benkläder från förra sekelskiftet.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

I samlingen finns alltifrån underkläder till vardagskläder och finkläder. Plaggen som kommer från Lena Sjöstrands farmors föräldrahem, är väl bevarade.

– Varje vår och sommar tog Edith och Nils ut och vädrade kläderna. Sedan penslade de innersömmarna med terpentin, berättar Lena Sjöstrand.

Annons

Kläderna kommer alltså från ett och samma hem och varje plagg har en historia. Lena Sjöstrand visar till exempel upp kyrkklänningen som hennes farmors mor hade på sig varje söndag.

– Det är spännande att det finns en historia till kläderna. Vem som burit dem, när och i vilka sammanhang, säger Anneli Malmquist, ordförande i Fru Alstads kulturhusförening.

Kläderna har visats tidigare, bland annat i samband med Smygedagarna. Men det var 20 år sedan. I går packades samlingen upp till en klädparad som en del i kommunens 750-årsjubileum. Och efter det kommer allt att skänkas till Trelleborgs museum.

– Vi pratade med museet och de var entusiastiska, säger Anneli Malmquist.

Museet tar över skötseln av plaggen och vem vet. Kanske kan de visas upp vid nästa sekelskifte.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons