Kladdigt kreativa lektioner
TRELLEBORG. Det är lektion i Bild och form, Kulturskolans nyaste ämne. Det är första gången som läraren Maria Aurell jobbar med barn i grundskoleålder. Hon berättar att hon var beredd på att få styra en stor del av lektionsupplägget själv eftersom hon inte väntade sig att eleverna skulle våga komma med förslag på vad de ville göra.
– Men så frågade jag första gången om det var någon som redan då hade några önskemål och då räckte alla upp handen direkt, säger Maria och ler åt minnet.
Att jobba med lera har varit ett önskemål hos många. Mer eller mindre verklighetstrogna figurer har fått växa fram ur de brunbeiga lerblocken som delas med ståltråd. De har sedan bränts i den 1000 grader varma ugnen. Idag är det dags att måla och lacka skapelserna.
– Jag tycker om att rita dockor och så har jag lite idéer om filmer som ska handla om dockorna, berättar Liam Åkeson Rayner.
Hans lerfigur har skruvar som ögon och långa ståltrådar som armar. Färgen har redan torkat och nu sitter han och lackar samtidigt som han berättar om vad det är för en figur.
– Det här är en typ av fågelskrämma. Jag bara kommer på vad jag ska göra. När de andra redovisar i skolan brukar jag sitta och rita dockor samtidigt, säger han.
Tillsammans med sin syster Maya Åkeson Rayner, systrarna Emma och Sara Hjort och Sofia Lundgren kommer han under terminen också att få testa att dreja med lera. Dessutom ska de måla, göra gipsmasker och kanske fotografera. Det är skapandet som står i centrum på bild- och formlektionerna.
– Jag vill göra en sådan där, säger Emma Hjort och pekar på en guldfärgad statyett som står uppe på en hylla.
Den är gjord av gips och slagmetall, eller bladguld som det också kallas. Det är gymnasieelever på estetprogrammet som har gjort den. Maria är lärare även åt dem.
– Det är ju jätteenkelt för mig att vi har Kulturskolans lektioner här också, säger hon och påpekar att på Bastionen finns redan både material och utrustning.
Bara fem elever mellan åtta och elva år är inskrivna i ämnet som från och med i höst erbjuds på Kulturskolan. De är mellan åtta och elva år gamla. Tanken var egentligen att skapa två grupper, en för äldre barn och en för yngre, men Maria tycker att det fungerar lika bra så här.
– I det här ämnet spelar det ingen roll om de inte är lika gamla för de jobbar individuellt.
Den lilla gruppen gör också att stämningen i salen är lugn trots att kreativiteten flödar. Alla jobbar fokuserat med sina verk. Ibland tipsar de varandra om färgval eller verktyg. Vitlökspressen är bra både när man ska göra hår och gräs.
– Men första gången vi jobbade med leran var det krig om just vitlökspressen. Då fick vi ha en väntelista för vem skulle ha den, berättar Maria.