Annons

Kineser vill ha Trelleborg som vänort

Den kinesiska staden Shaoyang är intresserad av att bli vänort med Trelleborg. Shaoyang i södra Kina har nästan lika många invånare som hela Sverige.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2002

BILD: CLAES NYBERG Vid årsskiftet 2001/2002 tillbringade Esbjörn Jonsson cirka två veckor i Kina. Han följde med sin gode vän Wang Zhi Yong och dennes familj till staden Shao Yang i södra delen av Kina. Där blev han mottagen på ett furstligt sätt. - Eftersom Wang Zhi Yongs bästa kompis är en hög åklagare i Shao Yang, och han känner många andra i styrande positioner blev jag behandlad som en president eller kung, säger Esbjörn Jonsson. Provinsguvenören i Shao Yang önskade att Esbjörn Jonsson förde med sig en förfrågan hem till Sverige från den kinesiska staden att Shao Yang och Trelleborg kunde bli vänorter. - De vill ha Trelleborg som vänort, men inte bara för kulturellt utbyte, utan på ett betydligt djupare sätt. Det kan vara handelsutbyte, ekonomi eller liknande, säger Esbjörn Jonsson. Vad begreppet vänort skulle kunna innebära är inte helt klart. - Det är upp till den politiska ledningen vad de är intresserade av. Jag har pratat med kommunpolitiker här i Trelleborg, och de skulle ta upp frågan på nästa möte, säger Esbjörn Jonsson. Shao Yang är en stad med cirka 7,5 miljoner invånare, vilket är en relativt liten stad i Kina. Infrastrukturen är under uppbyggnad och staden är i behov av bland annat språkutbildning och kunskap. Kinas handelsförbindelser med omvärlden expanderar, men fortfarande behöver många städer hjälp från västvärlden. - Ledarna i Kina skickade ett budskap, ett rop på hjälp. De vill öppna en port. Det jag framför är en vädjan från politikerna i Shao Yang, och det kan vi kanske dra nytta av, säger Esbjörn Jonsson. Förslaget har ännu inte presenterats för kommunalrådet Egil Ahl (s) men han känner till att en förfrågan har framförts. - Jag tror inte att det är en kommunal angelägenhet. Det handlar om en stad i Kina med nästan 8 miljoner invånare. Det är en nationell fråga. Jag ser inte den kommunala nyttan och hur det skulle gagna Trelleborg, säger Egil Ahl.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons