Annons

Kim hittade rätt på lärarutbildningen

Kim har alltid känt sig menad för ett vårdyrke. Det har fått styra valet av både utbildningar och sommarjobb. Men under de senaste fem åren har ett k bytts ut mot ett r. Nu satsar Kim på att bli lärare i stället för läkare.
Trelleborg • Publicerad 13 februari 2009
Kim Granvik träffade distriktsläkaren Margareta Eliasson 2004. Arkivbild: Tomas Nyberg
Kim Granvik träffade distriktsläkaren Margareta Eliasson 2004. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 
Kim trivs med undervisningen på lärarutbildningen på Malmö högskola. Bild: Tomas Nyberg
Kim trivs med undervisningen på lärarutbildningen på Malmö högskola. Bild: Tomas NybergFoto: 

För fem år sedan fick Kim Granvik träffa Margareta Eliasson, distriktsläkaren på Anderslövs vårdcentral. Målet var då att gå i Margaretas fotspår. "Jag har alltid tyckt om människokroppen", skrev Kim till TA, i samband med att tidningen lät ungdomar prova på sina drömyrken.

Drömmen om att bli läkare höll sedan i sig i flera år. På gymnasiet blev det en alternativ naturvetenskaplig utbildning på friskolan Naturhumanistiska gymnasiet i Malmö.

Annons

Kim såg till och med ut en utbildning i Polen. Detta då det inte skulle vara möjligt att uppnå MVG i alla ämnen och högsta poäng på högskoleprovet - resultat som är nödvändiga för att komma in på en läkarutbildning i Sverige.

- Att flytta till Polen är ju att lämna allt men jag kände inte att jag hade något förutom familjen och några vänner som höll mig kvar. Men sen hittade jag RFSL Ungdom hösten efter studenten.

Då, med det nya engagemanget, var det plötsligt inte lika lockande att flytta utomlands.

- Där fick jag något att brinna för, något som band mig till att stanna kvar.

Kim läste några kurser för skoj skull på Malmö högskola: en i teater och en om homofobi och heteronormativitet. När skolans utbildningar hade öppet hus gick Kim dit, mest för att kolla läget. Samma dag tog drömmarna om det framtida yrket en snabb vändning.

- När jag kom hem var jag anmäld i efterhand till lärarutbildningen!

Sedan gick det undan. På en och samma dag fick Kim både lägenhet och en plats på utbildningen med start i höstas.

- Så fort jag fick veta att jag kom in lade jag ett bud på en etta. Och jag fick den. Det var en väldigt överväldigande tid. Men det är underbart att bo själv.

Även om det nya drömyrket stavas nästan likadant som det förra är det stor skillnad på att vara lärare och läkare. En tanke på ett lärarjobb har dock alltid funnits med. Och sommarjobben inom vården kändes aldrig helt rätt.

- Jag funderade på läraryrket men trodde att det skulle bli enformigt. Efter att jag börjat den här utbildningen inser jag att eleverna gör det varierat. När jag kom ut på min första praktik kändes det som att jag hade kommit hem.

Annons

Kim har valt att utbilda sig till mattelärare med kompetens för högstadiet och gymnasiet. Det har två anledningar:

- Jag är fascinerad av den högre matematiken, och ju högre i skolsystemet man når desto mer motiverade är eleverna förhoppningsvis att lära sig.

Med dessa två orsaker i bakhuvudet funderar Kim redan nu på att någon gång i framtiden gå vidare och undervisa på högskolan, eller att arbeta som forskare vid universitetet.

Men det första etappmålet är alltså att bli lärare, i ett ämne som påminner om uppväxtens drömmar i en naturvetenskaplig värld. Förutom huvudämnet matte planerar Kim nämligen att lära ut fysik.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons