Killarna portades från Gasverket

I förra veckan var det enbart tjejer som fick komma in på Gasverket. Hela huset fylldes av aktiviteter som magdans, keramikskapande och sminkning när ungdomsgården hade tjejkväll.
Trelleborg • Publicerad 28 mars 2005
Amanda Rosberg blev sminkad av Angelica Nilsson under tjejkvällen. Bild: Claes Nyberg
Amanda Rosberg blev sminkad av Angelica Nilsson under tjejkvällen. Bild: Claes NybergFoto: 
Rengin Ibrahim lärde Susanne Alsibai att dans magdans – ingen annan vågade prova!
Rengin Ibrahim lärde Susanne Alsibai att dans magdans – ingen annan vågade prova!Foto: 

– Ingen skulle våga sitta och bli sminkad eller få sitt hår fixat om det skulle vara killar här, sa Amanda Rosberg.

Hon hade just blivit sminkad av Angelica Nilsson som hade ett helt bord fullt av ögonskuggor och mascara.

I förra veckan var det tjejkväll på Gasverket och killarna fick inte vara med. Då infann sig en annorlunda stämning på ungdomsgården. Ett jämt, lugnt sorl hördes i hela nedre våningen. Ute i hallen spelade tjejer fotbollspel. Inne i kaféet var det framförallt styling som gällde. Förutom ett make up-bord var även en frisör inbjuden som klippte tjejernas hår.

Amanda Rosberg tycker inte att det är orättvist att killarna blir portade.

– De kan ju ha sin egen kväll, sa hon.

Hon laddade upp för att senare uppträda för sin kvinnliga publik. Bland annat ska hon sjunga "I love rock"n"roll" på den lilla scenen. Hon var inte nervös, hon har ju reda uppträtt på UKM. Amanda Rosberg tycker att det är viktigt att tjejerna får vara i fred på ungdomsgården i bland. Det tycker även Carina Rosberg som jobbar på Gasverket.

– Det är bra att tjejerna får stå i fokus på detta sätt. Och så vill vi så klart locka hit fler tjejer. En del som är här i kväll är helt nya ansikten för mig, sa hon.

Hon tycker dock inte att tjejer saknas på ungdomsgården i vanliga fall. Intresset för både Gasverket och Tjejhuset har ökad bland tjejer.

Meningen med kvällen var också att det skulle finns lite rådgivning på plats. Längst in i lokalen satt därför bland annat två representanter från ungdomsmotagningen.

– Vi får många frågor om könssjukdomar, p-piller och mens när vi är ute på dessa träffar, berättade Maria Bischof från ungdomsmotagningen.

Men det var väldigt få som vågade komma fram till deras bord under kvällen.

På övervåningen var blygseln ännu större. Där försökte Rengin Ibrahim lära ut magdansens svåra konst. Träningsrummet var visserligen nästan fullt av nyfikna ungdomar. Men få vågade sig upp och prova att dansa.

En som tog mod till sig var Susanne Alsibai. Kanske berodde det på att hon redan kunde lite magdans.

– Mina föräldrar kommer från Syrien där man dansar mycket magdans. Min mamma har lärt mig en del och vi brukar dansa på fester, säger hon.

Carina Rosberg har märkt att det finns ett intresse för magdans och vill gärna starta en kurs under våren. Då kommer kanske ännu fler unga tjejer till gården.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.