Annons

Kiki kämpar för sitt galleri

Berit "Kiki" Grahn som driver galleri och kafé Penseldraget i Smyge intill Kustvägen tänker fortsätta driva sin verksamhet.
Trelleborg • Publicerad 22 juni 2003

Detta trots att byggnadsnämnden hotar med ett osedvanligt högt vite. Upphör hon inte med verksamheten efter den sista juli tvingas hon betala 30 000 kronor varje månad som galleriet drivs vidare. Dessutom måste hon betala en straffavgift på 5 000 kronor varje gång hon lägger ner och därefter startar galleriet på nytt. Trots byggnadsnämndens försök att stoppa verksamheten har Gran bedrivit sin rörelse där sedan sommaren 2000. Det hela gäller utfarten till galleriet som stadsbyggnadschefen Stefan Ferm menar strider mot detaljplanen. Utfarten är trafikfarlig, enligt honom. Därför anser han att galleri- och kaféverksamheten är olovlig. Men Berit Grahn tänker inte ge upp sin kamp om att få ha kvar sitt galleri. - Titta på alla andra som har butiker och andra rörelser vid Kustvägen. De har inte fått någon anmärkning. Här är absolut inga problem att parkera eller köra ut på vägen. Jag har plats för åtminstone tolv bilar. Och utfarten är inte särskilt trång, säger Berit Grahn som både är besviken och upprörd över byggnadsnämndens beslut. - För serveringen har jag tillstånd av miljökontoret, hävdar hon. Beslutet om att stoppa verksamheten har Berit Grahn överklagat till Länsstyrelsen. Det gjordes redan i oktober förra året. Men myndigheten har ännu inte fattat något beslut. Besked väntas komma någon gång senare i sommar. -Vitet hade varit betydligt mildare om Berit Grahn hade rättat sig efter byggnadsnämndens beslut. Följer man inte besluten så är en hårdare påföljd en konsekvens, säger nämndens ordförande Kjell Nilsson (s). Sten-Göran Hulander (m), nämndens vice ordförande, från oppositionen har ungefär samma uppfattning som Kjell Nilsson. - Det här är effekten av att innehavaren av galleriet inte har rättat sig efter byggnadsnämndens beslut. Trafiksituationen i Smyge är rälig. Jag förstår inte att smygeborna kan stå ut med de riskabla utfarter som finns längs kustvägen inne i samhället, säger Hulander.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons