Annons

Kie Tronde: "Jag hade otroligt roliga år"

Trelleborg • Publicerad 9 mars 2007
Kie Tronde vid en målning av Erland Cullberg. BILD: TOMAS NYBERG
Kie Tronde vid en målning av Erland Cullberg. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Kie Tronde är för många förknippad med Falsterbo konsthall.

Under hennes ledning visades flera minnesvärda utställningar.

Annons

Mästerliga konstnärer mixades med lokala förmågor.

Hon skötte utställningsverksamheten från 1984 fram tlll 2001, till största del på frilansbasis och på delvis ideell grund.

Någon har sagt att det var en guldålder under Kie Trondes år.

– Det är inte min sak att bedöma det. Jag hade i alla fall flera otroligt roliga år, då jag flängde runt på mässor och konstutställningar runt om i landet för att bilda mig en uppfattning om var de duktiga konstnärerna fanns, berättar hon.

På vinst och förlust stegade hon en gång in i ett etablerat galleri på Strandvägen i Stockholm, för att få tips om några bra konstnärer.

– Jag fick en lista och sedan bjöd jag in en del av konstnärerna som rekommenderades kontakta, säger Kie Tronde

Höjdpunkterna under hennes år var, om hon själv får välja, Torsten Bergmark, Erland Cullberg och C O Hultén. Även glasutställningarna med till exempel Erik Höglund.

– Jag tycker det är utmärkt nu när det satsas på två pedagoger, som bland annat för in unga i konstens värld. Det glädjer mig!

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons