Annons

Kerstin fortsätter kampen mot UD

Kerstin von Seth ger inte upp kampen om att få klarhet i vad som hände hennes far Gösta Rudnert, kapten på Trelleborgsångaren Sten Sture som försvann på Östersjön 1947. Hon är övertygad om att UD försöker mörka sanningen och trötta ut henne genom att inte hjälpa henne i efterforskningarna.
Trelleborg • Publicerad 16 januari 2009
Kerstin von Seth ger inte upp kampen om att få klarhet i vad som hände hennes far Gösta Rudnert, kapten på Trelleborgsångaren Sten Sture. Bild: Andreas Mårtensson
Kerstin von Seth ger inte upp kampen om att få klarhet i vad som hände hennes far Gösta Rudnert, kapten på Trelleborgsångaren Sten Sture. Bild: Andreas MårtenssonFoto: 

– Men då vet de inte vem de har att göra med. Jag är inte den som blir uttröttad i första taget, jag blir snarare sporrad, säger Kerstin von Seth i telefon från hemmet i Höör.

TA berättade i oktober om Kerstin von Seths bok "När du ser Karlavagnen". Boken handlar om de mystiska omständigheterna kring Sten Stures försvinnande. Officiellt gick fartyget på en mina och sjönk utanför Bornholm, men vraket hittades många år senare av fiskare utanför den polska kusten. Kerstin von Seths teori är att hennes far tvingades ta med en baltspion på båten, vilket ryssarna fick nys om, bordade fartyget och tog besättningen till fånga.

Annons

Men även om Kerstin von Seth tycker sig ha teorin väl underbyggd så nöjer hon sig inte med det. Hon vill veta sanningen, och boken var inte slutpunkten på kampen, bara början.

– Det är dags att lägga historien till rätta. Och om inte UD är intresserat så får jag väl göra arbetet själv. Sedan TA skrev om hennes kamp har Kerstin von Seth intensifierat sina efterforskningar. och fortsatt trycka på UD utan någon framgång. Hon har dessutom varit i kontakt med en historieforskare i Lund och en rysk forskare som skrivit en artikel om systerfartyget Bengt Sture, som också försvann. Förhoppningen är att den ryske forskaren ska kunna hjälpa henne att leta i de ryska arkiven.

Kerstin von Seth har också letat med ljus och lykta efter andra anhöriga till de saknade besättningsmännen. Det har inte varit lätt eftersom de flesta besättningsmännen var nämligen barnlösa.

Kerstin von Seth hoppas mycket på en webbsida som Raoul Wallenberg-kommittén ska starta inom kort. Där kan anhöriga till svenskar som försvann under mystiska omständigheter under kalla kriget själva berätta om sina erfarenheter, och kanske få kontakt med personer som vet mer.

Artiklarna om boken i TA och andra tidningar ledde till att Kerstin von Seth fick många brev och mejl från personer som gripits av berättelsen. Många har undrat om det kommer en fortsättning. Och det gör det.

– Jag håller på med uppföljningen som handlar om min och mina systrars uppväxt i Malmö och hur den blev efter min fars försvinnande, säger hon.

Men förhoppningsvis slutar det inte där. Om Kerstin von Seth får klarhet i sin fars försvinnande blir det ytterligare en bok. Och den förhoppningen överger hon inte i första taget.

– Den största förhoppningen är att min far skrivit brev om vad som hänt och att han gömt undan dem någonstans. Kan man hitta dem vore det fantastiskt, säger Kerstin von Seth.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons