Annons

Keramik vittnar om liv

Medeltida keramik, två byggnader, en ugn och en tärning. Det är några av fynden som arkeologerna gjort på den gamla smedjetomten vid Västergatan/Bryggaregatan.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2013
Rebecka Erntell och Therese Olsson hittar många fynd i marken. Vanligast förekommande är keramik från 1200- eller 1300-talet.
Rebecka Erntell och Therese Olsson hittar många fynd i marken. Vanligast förekommande är keramik från 1200- eller 1300-talet.Foto: Anna Wahlgren

Redan innan utgrävningarna startade för två veckor sedan hade arkeologerna från Kulturen i Lund en ganska klar bild av vad de skulle hitta.

– Det är en spännande plats, det har vi ju vetat sedan innan. Den här tomten är en del av den medeltida staden Trelleborg, säger grävningsledare Gertie Ericsson.

Annons

Vad som däremot var osäkert var hur mycket de hus som funnits på tomten i modern tid hade förstört. Inte särskilt mycket alls, visade det sig när Gertie Ericsson och hennes kollegor började gräva.

De har hittat mycket keramik, daterad till 1200- eller 1300-talet. På de två platserna, tillsammans cirka 100 kvadratmeter stora, som nu grävs ut kan man också se rester av två olika byggnader. Den närmast Bryggaregatan tror Gertie Ericsson har varit bostad. Vid den andra har man hittat tydliga spår av en ugn.

– Där har det förmodligen varit någon verkstadsbebyggelse, kanske en smedja.

Ett av de mer oväntade fynden är den lilla tärningen, gjord av ben eller horn, med karvade prickar och ett hål rakt igenom.

– Tärningar har vi hittat förr, men aldrig en sådan här med ett hål igenom. Det är lite roligt, vi vet inte varför det är ett hål, säger Gertie Ericsson.

Parallellt med arkeologernas arbete, som ska vara avslutat om tre veckor, pågår schaktning inför Trelleborgshems byggstart senare i sommar. I september nästa år ska ett hus som rymmer 26 lägenheter, ett LSS-boende med åtta lägenheter samt en konferenslokal stå klart på tomten.

Maria Sällberg
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons