Annons

Kenneths omslag är kända utomlands

Han har gjort omslagen till de CD-skivor som Sofia Gubaidulina, en av årets vinnare av Polarpriset, har gett ut i Sverige.
Trelleborg • Publicerad 6 mars 2002

BILD MARK HANLON Konstnären Kenneth Brattvall, bosatt på Kungsgården, två kilometer väster om Smyge, har under de senaste åren illustrerat tio av de skivor som har getts ut av den ryska kompoisitören. - Det känns förstås roligt nu när Gubaidulina har fått Polarpriset. Ända sedan hon såg några av mina målningar har hon varit förtjust i mina matematiska formler och siffermystik, säger Brattvall, som även har gjort flera andra omslag till skivbolaget BIS. Genom åren har det blivit illustrationer till experimentell musik, bland annat till omslag av ryske Edison Denisov och ungraren Witold Lutowskis produktioner som har nått den svenska publiken. Därtill har han gjort omslagen som finns på rysk cello- och violamusik. Gubaidulina, ryskan som har levt i exil nästan 20 år, är uppskattad av lyssnare i hela världen. Det svenska skivbolaget har en stor del av den internationella marknaden för Gubaidulinas verk. Därmed pryder Brattvalls bilder flera av de utgivningar som har gjorts runt om i världen. - Jag har till och med fått uppskattande brev från Japan! utbrister Kenneth Brattvall. Det är hans intresse och passion för matematik och geometri som kommer till uttryck i hans bilder som är gjorda av lackfärger. - Min strävan är att försöka få fram en enkelhet och harmoni, precis som ett rent ackord. Genom min konst vill jag åskådliggöra musikaliska harmonier och intervaller, säger han. Kontakten mellan Brattvall och skivbolaget knöts redan 1987. Sedan dess har han gjort ett mängder med omslag till bolagets utgåvor. - Jag försöker hålla mitt till grundfärgerna svart, vitt, gult, rött och blått. Det blir renast då, säger Brattvall som även har gjort omslag till musik- och matematiktidskrifter.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons