Annons

Kemifabrik i Trelleborg skjuts fram

Bonas kemifabrik vid Hedvägens förlängning i Trelleborg, som skulle gett ett 20-tal industrijobb, skjuts upp minst ett par år.
Trelleborg • Publicerad 11 november 2005

– Den amerikanska marknaden står för 45 procent av Bonas omsättning. Tillväxten i USA är betydligt större än i Europa, säger Stefan Johansson, vd på Bonakemi.

Att Bona växer betydligt snabbare i USA än i Europa är en av orsakerna till att företaget nu beslutat lägga satsningen på en ny fabrik i Trelleborg på is och i stället satsa på en ny enhet i North Carolina i USA.

Annons

– En annan orsak är att det minskar valutarisken. Vi slipper även betala en tull på fem procent, säger Stefan Johansson.

Att ha tillverkning nära kunderna sparar också pengar på distribution och lagerhållning.

– Vi räknar med att spara 10 till 15 miljoner kronor per år på att finnas på plats i USA, säger Stefan Johansson.

Just nu förhandlar Bona om att ta över lokaler i North Carolina, där en stor del av USA: s trägolvsindustri finns. Avtalet blir troligen klart före årsskiftet.

Etableringen i Trelleborgs skjuts på framtiden minst två år.

– Men vi behåller tomten och har för avsikt att bygga fabriken i Trelleborg i framtiden, säger Stefan Johansson.

Bona har miljötillstånd för att bygga fabriken, ett tillstånd som gäller till 2008.

– Vi räknar med att få förlängt tillstånd utan att behöva ta om hela koncessionsansökan, säger Anders Karstensson, teknisk chef på Bona.

När beskedet om att bygget av kemifabriken skjuts ytterligare på framtiden nu kommer är det den andra stora industrietableringen som presenterats i Trelleborg, men som sedan skjutits på en obestämd framtid. Sedan tidigare har Lafarge taktegelfabrik rönt samma öde.

Bona tillverkar golvlacker, men har även en rad andra produkter för trägolv. Bolaget satsar på att kunna erbjuda all sorters varor som har med underhåll och skydd av trägolv att göra.

Annons

En sak som talar för att Bona trots allt kommer att bygga fabriken i Trelleborg är satsningen på vattenburna lacker.

Enligt Stefan Johansson kommer många av de lösningsmedelsbaserade lackerna att snart förbjudas inom EU.

– Det är bra för oss, säger han.

En ökad efterfrågan på vattenbaserade golvlacker skulle kunna göra att Bona satsar på att bygga fabriken i Trelleborg.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons