Annons

Kedja hade vuxit fast runt hals på ko

En granne till den djurägare som i helgen blev anmäld för att ha vanvårdat sina djur riktar nu kritik mot kommunens hantering av ärendet. Inspektören missade att en ko hade en kedja fastvuxen runt halsen.
Trelleborg • Publicerad 3 juli 2008

Det är grannar till gården som av en slump i lördags råkade få se de uppstallade korna stå i halvmeterdjup dynga. De anmälde händelsen till polisen och kommunen.

I måndags besökte djurskyddsinspektören Eva Carström stallet och gav ett föreläggande till djurägaren att på en vecka ha mockat till korna och rengjort stallet. Hon valde då att inte tillkalla veterinär.

Annons

I tisdags besökte grannen på nytt stallet och upptäckte då att en av korna hade en kätting som vuxit fast runt halsen och satt djupt inne i huden.

– Det har hon missat. Det är ett allvarligt fel från hennes sida. Jag känner mig maktlös. Den enda som kan tillkalla veterinär är kommunens djurskyddsinspektör, säger grannen. Eva Carström förklarar att det var mycket mörkt i stallet och att den drabbade kon stod innanför en annan. När hon skulle gå fram till den var hon tvungen att passera foderbordet men träet i det var ruttet så hon ramlade igenom och tog sig inte fram till kon.

– Så jag såg inte det, säger hon och syftar på kättingen.

När Eva Carström i tisdags fick reda på händelsen med kättingen tillkallade hon veterinär och tillsammans besökte de gården på nytt.

– Kedjan togs bort och såret rengjordes. Kon fick också penicillin för att undvika infektion, säger Eva Carström som också berättar att djurägaren hade börjat mocka i stallet och flyttat de kor som tidigare stod i de största dynghögarna.

Veterinären undersökte även de övriga korna men enligt Eva Carström var det inget fel på dem. Med anledning av den fastvuxna kedjan ska hon nu göra en polisanmälan om djurplågeri. Döms djurägaren så kommer länsstyrelsen att göra en prövning om djurförbud. Redan innan upptäckten av kättingen anmälde grannen kommunens hantering av ärendet till länsstyrelsen eftersom hon inte tyckte att kommunen hanterat ärendet tillräckligt kraftfullt. De har i sin tur överlämnat ärendet till miljönämnden för vidare handläggning.

Djurägaren har blivit anmäld för vanvård av sina kor vid flera tillfällen tidigare.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons