Annons

Kebabgrossist först på nätet

Nu får det kommunal bolaget Trelleborgs fjärrvärme AB sin första företagskund. Det är en nyinflyttad kebabgrossist som passar på att koppla upp sig på nätet.
Trelleborg • Publicerad 9 augusti 2005

Projektet med att bygga ut fjärrvärmenätet pågår just nu för fullt i Trelleborg. Men det kommunala bolaget Trelleborgs fjärrvärme AB: s värvande av kunder har inte varit problemfritt. En stor missräkning var när ett annat kommunalt bolag, Trelleborgshem, valde ett annat alternativ till sina fastigheter.

– Vi hade räknat med att Trelleborghem skulle komma med. Nu har de tyvärr inte tagit sitt ansvar i miljöansvaret, säger Alf Hansson (s), styrelseordförande i Trelleborgs fjärrvärme AB.

Annons

Trelleborgshems nej har gjort att den nya fjärrvärmeanläggningen, som ska placeras vi kommunens växthus, blir försenad ett helt år. Den skulle egentligen stå färdig i höst och då knyta samman med det system som är utbyggt i västra delarna av Trelleborg.

I dagarna har fjärrvärmebolaget fått sin första företagskund, restauranggrossisten Skånegross som specialiserat sig på pizzatillbehör och kebab.

– Det är kul att de som första företag har anslutit sig, säger Alf Hansson om fjärrvärmebolagets åttonde kund.

– Vi vill ju ha de stora först för att få fart på systemet, fortsätter han och berättar att kebabgrossisten har lika stor förbrukning som sex normalstora villor.

Fjärrvärmebolaget har varit ute bland Trelleborgs större företag och informerat och frågat om eventuell spillvärme från verksamheten, vilket skulle kunnan användas i fjärrvärmenätet. På det sättet vill man visa på fjärrvärmens fördelar, både de ekonomiska och miljömässiga.

För kebabgrossisten Musa Göc var valet enkelt. Han har tidigare haft fjärrvärme i sin verksamhet i Hässleholm.

– Det är enkelt och bekvämt. Och billigt också, menar Musa Göc.

Det nuvarande fjärrvärmeverket har en kapacitet på åtta miljoner kilowattimmar och drivs främst med gas från soptippen samt värme från avloppssystemet. Med det nya planerade verket med sin flispanna tillkommer 15 miljoner kilowattimmar.

Men först ska man göra ytterligare undersökningar om intresset för fjärrvärme tillåter utbyggnaden. Sedan tidigare är bland annat Riksbyggens och HSB: s fastigheter anslutna.

Kristofer Naess

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons