Annons

Katten, vad många frimärken

Katter och kungligheter, sportevenemang, mode och militära svarsmärken. Allt kan hamna på ett pyttelitet frimärke. Det visade Trelleborgs filatelistklubb när de i helgen firade Frimärkets dag på biblioteket.
Trelleborg • Publicerad 29 september 2007
Anita Åkesson samlar på katter från hela världen. BILD: Malin Palm
Anita Åkesson samlar på katter från hela världen. BILD: Malin PalmFoto: 

Bakom ett av borden sitter Anita Åkesson, som samlat i åtta år. Katter och Finland är hennes specialintresse.

- Jag älskar katter och har själv katt hemma. Det är ganska ovanligt, jag vet bara en kvinna till, i Svedala, som samlar på det.

Annons

Hon får sina märken genom att handla på mässor eller byta till sig dem.

- Jag har en brevkompis i Tyskland som skickar katter till mig så fort han får en. I gengäld får han Sverigemärken av mig.

Det går bra för Trelleborgs Filatelistklubb. Nyligen vann man flera utmärkelser vid en tävling i Borås. Klubben får nu ha ett vandringpris i två år och flera medaljer kan räknas in bland troféerna. kassören Sven-Åke Andersson fick 85 poäng och kammade hem en guldmedalj för sina militära svarsmärken, en sorts löneförmån för militärer som uppfanns 1929 och gör att familjen kan brevväxla gratis med de som är ute i tjänst eftersom ett litet märke sitter fast på kuvertet. Märket kan klippas ut och användas som porto till en militär adress.

- Juryn föll för hur jag hade satt upp märkena på bladen. Det estetiska är viktigt i de här sammanhangen. Dessutom tittar man på äktheten och bedömer hur svårt det är att få tag på just de här frimärkena, förklarar Sven-Åke Andersson.

Dagens tema var i övrigt mode och besökarna fick se den specialserie som tagits fram dagen till ära och föreställde olika kreationer från kända svenska modeskapare.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons