Annons

Kattägare i skräck efter rävattacker

Natten till tisdagen dog en katt efter en fajt med vad man tror är en skabbsmittad räv. Nu uppmanas kattägarna i Dalköpinge att hålla inne sina djur om nätterna. "Jag ska ut och leta i helgen, har den skabb så skjuter jag den", säger kommunjägaren Per-Olof Persson.
Trelleborg • Publicerad 16 maj 2014
Katten Texas blev attackerad av en räv.
Katten Texas blev attackerad av en räv.Foto: 

Den befarade räven gjorde sig känd redan på morgonen den 4 april. Dalköpingebon Kristina Hanevik vaknade då av oljud utanför huset på Kaptensvägen och fann sin katt som var i chock.

– Jag lyfte upp honom och såg att han var biten i strupen och blodig, säger Kristina, som sökte veterinärhjälp.

Annons

Enligt Kristina menade veterinären Malin Lindblad att det "definitivt" inte rörde sig om ett hund- eller kattbett – utan snarare ett rävbett.

– Och det stämmer ju med oljudet jag hörde. När två katter slåss så brukar båda skrika, men jag hörde bara min katt, säger Kristina, vars katt nu mår bättre.

– Betten har läkt, men han är rädd och jag har honom inne över natten.

Såg du någon räv vid olyckstillfället?

– Nej, men jag tror på vad veterinären sa.

Malin Lindblad:

– Jag kan varken bekräfta eller förneka uppgifterna. I journalerna har jag bara skrivit att det var ett djupt bett, men inget om en räv. Men det kan vara det.

Men rävhistorien slutar inte där. Natten till tisdagen dog en katt efter ett bråk med vad man tror är samma räv. Denna gång på Tullarevägen – bara 100 meter från Kaptensvägen. Kattens ägare såg räven försvinna över vägen, men då var det redan för sent. Katten var svårt skadad och somnade in på djursjukhuset, berättar Marianne Thorsson, kattägare och granne till den drabbade kvinnan.

Marianne är själv inte orolig för sin katt.

– Hon är aldrig ute. Men jag tänker på andra kattägare. Det är svårt att hålla katter inne, särskilt hankatter som är ute och strävar betydligt mer.

Annons

Kristina Hanevik:

– Om jag är orolig? Ja, det är jag. Innan har jag inte varit det, men sedan jag hörde om katten som dog så är jag nervös.

Tror du att fler är oroliga?

– Det är inte otänkbart. Räven har varit här i över en månad nu.

Utöver kattincidenterna ska en hund i området ha drabbats av rävskabb.

– Rävskabb är parasiter som inte behöver spridas genom bett, säger kommunjägaren Per-Olof Persson, som i helgen ska ut och leta efter djuret som ligger bakom kattattackerna.

– Är det en räv och den har skabb så skjuter jag den, men har den inte skabb så är det olagligt.

Hur stor är chansen att hitta den?

– Mycket liten. Rävar är väldigt vaksamma. Men jag kommer att leta i två-tre veckor.

Vad säger du till kattägarna i Dalköpinge?

– Att hålla katterna inne om natten. Vi gör vad vi kan.

Fanny Nyberg
Simon Sjöstrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons