Annons

Kattägare hotas av vite

Den kvinna i Trelleborg som under många år tagit hand om massvis med katter i sitt hem, måste göra sig av med de flesta av sina djur. Annars får hon betala vite.
Trelleborg • Publicerad 14 juni 2005

Miljönämnden hade åter uppe ärendet om kvinnan och hennes katter på dagordningen vid sitt sammanträde i måndags. Beslutet blev att kvinnan måste reducera antalet katter så att hon högst har nio stycken kvar på sin fastighet utanför Trelleborg. Enligt nämnden har antalet katter på fastigheten rört sig om mellan 30"40 stycken under de senaste åren. Om katterna inte minskat i antal om drygt en månad kommer kvinnan att få betala vite om 10000 kronor.

– Det finns inga förutsättningar för ett naturligt beteende för de här katterna, säger miljöchefen Britt-Marie Paulik.

Annons

Hon hänvisar även till att smittorisken bland katterna är stor och att renhållningen inte är tillfredsställande.

Ärendet med katterna har en lång historia som sträcker sig omkring 20 år tillbaka i tiden. Så sent som förra året JO-anmälde privatpersoner miljöförvaltningen för hanteringen av ärendet.

För att hitta en lösning i fallet använder miljönämnden sig nu av en ny paragraf i djurskyddslagen. Den slår fast att från och med årsskiftet så krävs det tillstånd av nämnden för att hålla mer än nio vuxna katter över en ettårsperiod.

– Den nya lagen gör att vi måste ställas inför frågan om vi kan ge tillstånd och det kan vi inte, säger Britt-Marie Paulik.

Kattägaren har av miljöförvaltningen informerats om den nya lagstiftningen. Trots det har kvinnan inte skickat in någon ansökan om tillstånd för sina katter. Kvinnan är bedrövad över miljönämndens beslut.

– Jag älskar mina katter. Hur ska jag kunna välja ut nio stycken som får stanna? undrar hon.

Hon är också kritisk till den tid, en månad, som hon fått på sig att göra sig av med katterna.

– Det är alldeles för kort tid. Jag måste ha hjälp med det. Det är väldigt svårt att placera ut vuxna katter, säger kvinnan.

Enligt kvinnan själv har hon i nuläget 30"35 katter på sin fastighet.

Eva Carström, miljö- och djurskyddsinspektör på miljöförvaltningen, tycker det är bra att det nu händer något i ärendet. Enligt Eva Carström har kvinnan drygt en månad på sig att aktivt försöka hitta nya hem till sina katter. Annars kommer kommunen att agera.

Annons

– Då tar vi hand om de resterande katterna och vi har lovat att hjälpa till att placera dessa. Är det någon som vill ha en katt så kan de ringa till oss, säger Eva Carström.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons