Annons

Katastrofhjälp hade många uppdrag 2003

Katastrofhjälp fåglar och vilt (KFV) i sydvästra Skåne hade ett hektiskt år 2003. Sammanlagt tog man hand om nästan 200 sjuka eller skadade djur.
Trelleborg • Publicerad 19 februari 2004

Under året fick medlemmarna mycket kunskap om hur dunungar tvättas rena från olja, eftersom det kom in en kull med åtta ejderungar. Lösningen visade sig vara extra noga sköljning och uppuffning med hårtork. Hälften av ungarna klarade sig genom Katastrofhjälpen försorg. En fågel som hamnade på långvård var en gök som flugit emot i slutet av augusti 2002. Först efter ett år var den tillräckligt frisk och kry för att släppas fri. En ringmärkt rosenfink som tagits av en katt i Falsterbo avled. Enligt KFV:s årsberättelse är katternas klor och tänder ofta fulla med bakterier, vilket leder till att såren infekteras. Två knubbsälar har varit inne hos KFV under 2003. En av dem hade blivit infrusen utanför Klagshamn och kunde inte hitta till öppet vatten. Efter att den fått mat och vatten kunde sälen släppas i Falsterbo. Den andra sälen hade lunginflammation och dog. Under 2003 tog KFV hand om 32 igelkottar. 15 stycken dog eller avlivades medan 11 kunde släppas. Sex igelkottar är fortfarande kvar i vård hos KFV. Efter oljekatastrofen vid Sydkusten i höstas hittades 25 oljeskadade svanar i Smygehamn, men de kunde inte fångas in för tvätt och vård. Katastrofhjälpen hade under 2003 93 medlemmar och firade under fjoråret sitt 20-årsjubileum på Skanörs båtklubb. Under året har arbetet med att bygga en sjöfågelsbassäng och en inomhusbassäng för lomfåglar startat. Enligt planerna ska även nya väggfasta burar byggas i föreningens hus. Bland de fåglar som KFV tog hand om under 2003 fanns fyra sparvhökar, varav två klarade sig, sex ormvråkar varav tre släppt och en är kvar i vård, en fjällvråk som är kvar i vård samt en tornfalk som dog. En rödöronsköldpadda, en art av vattensköldpadda från Amerika, hittades i vallgraven vid Skanörs slottsruin 10 mars i fjor. Troligen hade sköldpaddan övervintrat på bottnen och kommit upp när det blev varmare. Tyvärr hade vintern tagit hårt på djuret och sköldpaddan klarade sig inte, utan dog efter tio dagar.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons