Annons

Kassör dömdes för förskingring av 135 000

Han hade ansvaret för fackklubbens ekonomi mellan åren 1995 och 2000, men när redovisningen blev allt märkligare reagerade styrelsen och polisanmälde honom. Nu har tingsrätten i Trelleborg dömt honom för trolöshet mot huvudman.
Trelleborg • Publicerad 21 februari 2002

Den 40-åriga mannen och var förtroendevald kassör i ett fackförbund med säte i Malmö. Fackförbundet har även en klubblokal i Trelleborg. 40-åringen betalade fackklubbens räkningar och skötte bokföringen dels från klubblokalen i Trelleborg och dels från hemmet. Vid ett styrelsemöte i november 1999 kunde 40-åringen inte presentera någon ekonomisk redovisning. Samtidigt pekade underlaget på ett underskott som styrelsen inte kunde förstå. Sammanlagt saknades 135 000 kronor för åren 1998 och 1999. Inför rätten försökte mannen förgäves förklara vart pengarna tagit vägen och orsakerna till den bristfälliga bokföringen. Tingsrätten menade dock att mannens förklaringen inte var trovärdiga och dömer honom till villkorlig dom för trolöshet mot huvudman. 40-åringen ska även betala 18 000 kronor i dagsböter. Fackföreningen yrkade på skadestånd med 135 000 kronor, men den frågan avgörs vid ett senare tillfälle.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons