Annons

Karolina och Mathias köpte renoveringsobjekt som förstahus – ”Blir billigare”

På mindre än två timmar hade Karolina Nilsson och Mathias Andersen både hunnit gå på visning och skriva kontrakt på ett hus. ”Vi trodde aldrig att vi skulle få det. Vi var i chock”, säger Karolina Nilsson.
Trelleborg • Publicerad 9 april 2022 • Uppdaterad 12 april 2022
Mathias Andersen och Karolina Nilsson har köpt sitt första hus som de nu har börjat renovera.
Mathias Andersen och Karolina Nilsson har köpt sitt första hus som de nu har börjat renovera.Foto: Jenny Isaksson

En månad har gått sedan Karolina Nilsson och Mathias Andersen, båda 26 år gamla, fick nycklarna till huset på Kilgatan som ligger i den västra delen av området Österlid. Sedan dess har de hunnit riva ut kök och golv och riva ner väggar och innertak. Nu börjar återuppbyggnaden.

– Jag sa först att jag trodde att det skulle ta en månad att renovera. Nu tänker vi att vi måste få klart kök och badrum först. Allt behöver inte vara helt klart men förhoppningsvis kan vi flytta in till sommaren. Det är så mycket mer än man ens visste när man börjar med något sådant här, säger Karolina med ett skratt när hon tänker på hur optimistisk hon var.

Annons

Varken hon eller sambon Mathias har någon tidigare erfarenhet av renoveringar. Men tack vare Mathias lillebrors kunskaper vågade de slå till och nu lägger de i stort sett varje ledig timme i huset. Tack vare att de satsade på ett renoveringsobjekt räckte deras hopsparade pengar lite längre.

– Vi kunde köpa detta huset för 2,5 miljoner kronor och räknar med att lägga en miljon på renoveringen. Andra hus som vi tittat på och där vi känt wow, de har gått på fyra-fem miljoner, så detta blir billigare, konstaterar Karolina som tack vare att hon bodde hemma hos sina föräldrar i Bara medan hon pluggade till förskollärare har kunnat få ihop en del till kontantinsatsen.

Karolina Nilsson har länge haft en dröm om ett eget hus.
Karolina Nilsson har länge haft en dröm om ett eget hus.Foto: Jenny Isaksson

– Då jobbade jag också halvtid och kunde spara pengar, säger hon.

Mathias började jobba som elektriker relativt tidigt och har även han kunnat få ihop ett sparkapital. Första tanken var att de skulle köpa en bostadsrätt för att med hjälp av värdeökningen på den sedan kunna lägga kontantinsatsen på ett hus.

– Vi började titta på att köpa lägenheter i Trelleborg. Mathias har vuxit upp i Trelleborg och jag har alltid tyckt om Trelleborg. Jag tycker att det känns tryggare här än i Malmö, säger Karolina.

Men lägenheterna var relativt dyra menar Karolina och Mathias som i stället började gå på husvisningar. Men de har fått hålla sig till objekt som har behövt renoveras.

– Vi tittade både runtom i Trelleborgs kommun och i Skurup. Men där har vi ingen koppling. Nu köpte vi bara en liten bit från Mathias mammas hus, säger Karolina.

Från takkupans fönster på andra våningen går det att se bort till Mathias mamma där de bor tillfälligt medan de renoverar sitt eget nyköpta hus.
Från takkupans fönster på andra våningen går det att se bort till Mathias mamma där de bor tillfälligt medan de renoverar sitt eget nyköpta hus.Foto: Jenny Isaksson

Och när de fick tillträde flyttade de även in hos Mathias mamma för att hålla nere kostnaderna under renoveringen.

– Det går bra. Vi har hela källaren för oss själva där, med dusch och allt, säger han.

Karolina Nilsson har länge drömt om att köpa ett eget hus.

Annons

– Mina vänner har pratat om att resa och sånt. Jag vill bara ha ett hus och leva ett riktigt Svenssonliv. Jag grät första dagen när vi hade köpt detta, säger hon.

Medan hon hämtar inspiration till renoveringen och gör upp planer för kulörer, ytskikt och möblering så söker Mathias Andersen lösningar för ventilation och rördragningar.

Som utbildad elektriker har han en fördel. Men han har aldrig tidigare bott i hus.

De tycker att de i grunden köpt ett rejält hus. Det är ett murat och byggt i slutet av 1930-talet. På 1970-talet gjordes, av fasad och inredning att döma, en omfattande renovering. Och nu är det alltså dags igen.

– Stommen och fasaden är bra, konstaterar Mathias.

Mathias Andersen jobbar som elektriker och kan därför göra även elinstallationerna själv, vilket den som saknar utbildning inte får lov att göra.
Mathias Andersen jobbar som elektriker och kan därför göra även elinstallationerna själv, vilket den som saknar utbildning inte får lov att göra.Foto: Jenny Isaksson

Här saknas innehåll

Men han är också medveten om att det kan vara svårt att hålla en renoveringskalkyl.

– Det är alla smågrejer som kommer till. Det spricker rätt snabbt och priserna ökar.

Paret räknar också med att få en hel del hjälp från familj och vänner. Men hittills har de rivit allt på egen hand.

– Än så länge är det sådant som vi klarar själva. Men sedan behöver vi kanske mer hjälp från någon kompis som är snickare eller så. Men man blir stolt sedan när det är klart, konstaterar Karolina men erkänner att hon har lite dåligt tålamod när det gäller allt grundarbete som behöver göras innan det ”roliga” kommer.

– Jag tycker mycket om att inreda, det är det jag längtar efter, säger hon.

Karolina Nilsson skrattar lite åt sina första antaganden om att renoveringen skulle ta en månad allt som allt. Bara rivningen har tagit en månad och nu räknar de med att flytta in i sommar.
Karolina Nilsson skrattar lite åt sina första antaganden om att renoveringen skulle ta en månad allt som allt. Bara rivningen har tagit en månad och nu räknar de med att flytta in i sommar.Foto: Jenny Isaksson
Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons