Annons

Kärnkraft och råttor ur arkiven

Ämnet är fortfarande strålande aktuellt. Kärnkraftsomröstningen 1980 är ett av inslagen i utställningen i samband med Arkivens dag på Garvaregården i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 13 november 2010
Foto: Tomas Nyberg
Stig Nilsson var en av besökarna på utställningen på Arkivens dag på lördagen.
Stig Nilsson var en av besökarna på utställningen på Arkivens dag på lördagen.Foto: Tomas Nyberg

– Årets tema är miljö och klimat, berättar Catharina Rywall från kommunarkivet som satt ihop utställningen tillsammans med Christel Winberg från Arbetarrörelsens arkiv.

Catharina Rywall har börjat riktigt från början i de kommunala arkiven och bland annat plockat fram ett förslag på att Trelleborg skulle köpa in råttgift och lägga ut hos mindre bemedlade i staden.

Annons

– Men man fick nej till det. Nog för att det vore bra att bli av med råttorna, men riskerna för olyckor var för stora, menade man, säger Catharina Rywall.

Hon har även plockat fram gamla väderdata från Trelleborgs hamn.

– Sedan mitten av 1800-talet och långt fram i tiden mätte man temperatur och vind tre gånger dagligen i Trelleborgs hamn, säger hon. Alla data fördes upp i en liggare.

Med finns också det udda inslaget om oljeborrningen 1971, då man hoppades hitta olja vid Maglarp.

– Först trodde jag det var ett aprilskämt med oljeborrning på Söderslätt, säger Catharina Rywall.

Christel Winberg på Arbetarrörelsens arkiv hade inte så mycket material om miljö och klimat. Men hon hittade ett ämne som det fanns mycket material om och som är ytterst aktuellt. Efter folkomröstningen om kärnkraft 1980 slog riksdagen fast att alla kärnkraftverk i Sverige skulle vara avvecklade 2010, just i år.

– Folkomröstningen och Linje 2 för fanns det väldigt mycket material om i arkivet, säger Christel Winberg.

Utställningen följer hela historien om omröstningen, ända fram till dagens debatt.

Den som vill kan se utställningen på Garvaregården även under veckan, måndag till fredag 9–15.

Johannes Sundblad
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons