Kärnfull grönsak blir allt från prydnad till olja
KÄMPINGE. Gula och gröna, röda och multifärgade. Runda och avlånga. Maskinhallen på Sven-Ingvar Olssons gård utanför Kämpinge är fylld med pumpor i alla tänkbara färger och former.
– Jag odlar flera olika sorter. Den klassiska Halloween-pumpan är den som går att äta, de andra används mer dekorativt, säger Sven-Ingvar Olsson.
Årets skörd av pumpor har precis bärgats. Försäljningen kommer igång till helgen och når sin topp strax före Halloween. Köparna är en trogen skara som återkommer år efter år.
– Det bor ganska många med amerikanskt ursprung i Höllviken och Vellinge. De gör mycket paj och sylt på pumpa. Men de flesta köper ju till Halloween som prydnad, säger Sven-Ingvar Olsson.
Ska du fira Halloween?
– Nja, det är väl lite för mig som för de som säljer granar till jul. Man får tillräckligt med högtidsstämning från jobbet.
Yrket som odlare har också resulterat i en någon kluven inställning till pumpan som maträtt.
– Ärligt talat så är jag inte så förtjust i att äta pumpa, det smakar rätt träigt så det hänger på hur man lagar till det. Ugnstekt pumpa med olivolja och peppar är gott, säger Sven-Ingvar Olsson.
Fröna till det som ett halvår senare blir mångfärgade och mångformade pumpor sås i maj. Det exakta datumet för skörden sätts av när de första frostnätterna gör entré.
– Innan själva grönsaken växer fram är åkrarna helt täckta av blad. Det ser ut som en näckrosdamm. I år kom frosten lite tidigare än förra året men skörden blir ganska normal, säger Sven-Ingvar Olsson.
I framtiden har han planer på att utveckla verksamheten. Kärnorna från pumpan kan pressas till olja. Oljan används i sin tur som smaksättare till sallader men ingår också i naturläkemedel mot prostatabesvär.
– Att satsa på en anläggning för att ta vara på oljan vore spännande. Men det kräver ganska rejäla investeringar. Så än så länge är det mest en kul idé, säger Sven-Ingvar Olsson.