Annons

Kärleken till naturen har drivit dem i 60 år

När Naturvårdsföreningen fyller 60 år väljer två av föreningens mest lojala medlemmar att gå ur styrelsen. Erik Nordström och Nils Engelsson vill släppa fram yngre krafter.
Trelleborg • Publicerad 24 mars 2012
Erik Nordström och Nils Engelsson har varit med i Naturskyddsföreningens styrelse i runt 40 år. Men nu lämnar de plats till yngre medlemmar.
Erik Nordström och Nils Engelsson har varit med i Naturskyddsföreningens styrelse i runt 40 år. Men nu lämnar de plats till yngre medlemmar.Foto: 
Erik Nordström och Nils Engelsson har varit med i Naturskyddsföreningens styrelse i runt 40 år. Men nu lämnar de plats till yngre medlemmar.
Erik Nordström och Nils Engelsson har varit med i Naturskyddsföreningens styrelse i runt 40 år. Men nu lämnar de plats till yngre medlemmar.Foto: 

Naturskyddsföreningen i Trelleborg har alltid blandat trevliga utflykter med engagerat arbete för att bevara naturområden och ren luft i Trelleborgs kommun. Att naturen både är en källa till njutning och något som ständigt måste skyddas är tydligt för föreningen.

Nils Engelsson gick med i föreningen 1977. Det var just för att bevara naturen som han anslöt sig.

Annons

– Det planerades 400 fritidshus i Skateholm. Det kämpade vi emot. Och projektet strandade faktiskt. Jag vet inte hur stor del vi hade i det, berättar han.

Sedan dess har han suttit i styrelsen. Ännu längre har Erik Nordström varit med. Han har suttit i 40 år. Men nu tycker han att det är dags att ta ett steg tillbaka.

– Nu vill vi ha yngre medlemmar i styrelsen. De får gärna använda mig som expert. Men jag träder tillbaka, säger han.

Under åren har mycket hänt. Föreningen hette från början Trelleborgs biologiska förening. För tio år sedan anslöt föreningen till Naturskyddsföreningen.

Erik Nordström har lett många exkursioner. Till exempel är fågelskådning ett brett intresse i föreningen.

– Det kommer sig naturligt när man bor i Trelleborg. Här finns många fåglar.

Föreningen har också en botanikgrupp. Kommunens floraväktare Majvi Rosquist har varit drivande i den och bland annat kämpat för att bevara den hotade luddvårlöken som finns på olika kyrkogårdar i kommunen.

Erik Nordström har ägnat mycket tid åt hamnen. Han är kemist och har jobbat i många år på Trelleborg AB. Han har mycket att säga om hur Trelleborgs kommun sköter sina luftmätningar.

– Hur vet vi egentligen var de värsta utsläppen är? Vi har mätpunkter utan att veta om de sitter rätt. Därför borde vi ta in kompetens utifrån för att mäta bättre, menar han.

Han är orolig för att luften inte kommer att bli bättre av att färjelägena flyttas längre ut.

Annons

– Nej, det kan ju vara så att vi bara flyttar problemen lite. Och nu vill man öka antal lastbilar per dag från 2 000 till 4 000. Det oroar mig, säger han.

Nils Engelsson har också engagerat sig i trafikfrågor i kommunen. På 1970-talet jobbade de i projektet Grön plan som inventerade grönområden både i tätorten och i byarna. Inventeringen antogs som en naturvårdsplan. Man lyckades också bevara Dalköpinge ängar där kommunen ville bygga idrottshallar under samma tid.

Men golfklubben på Stavstensudde lyckades man inte stoppa.

– Men vi har ett bra samråd med dem. De har frågat oss mycket, säger Nils Engelsson.

Nu när de båda herrarna kliver av från sina styrelseposter hoppas de att de yngre fortsätter att kämpa.

– Det finns mycket att göra. Fortsätta att jobba för en bra luft i Trelleborg inte minst, säger Erik Nordström.

Madeleine Gripsten
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons