Annons

Kära knölar klara trots tuff sommar

Precis som övriga grödor har potatisskörden drabbats av sommarens extrema väderomslag. Men det finns även andra faktorer som hotar potatisens ställning på åkrarna.
Trelleborg • Publicerad 18 oktober 2006
Lantbrukaren Lars Göransson studerar sin nyupptagna Bintje. Han anlitar ett företag som sköter hela processen, från sättning till upptagning. Maskinerna är för dyra för att en enskild lantbrukare ska hålla sig med dem. BILD:CLAES NYBERGFoto: 
En tvåradig potatisupptagare lämpar över sin skörd.Foto: 
Under skörden passade olika lantbrukare på att testa de nya maskinerna.Foto: 

Lars Göransson, lantbrukare från Gislövs by ser ut över sina marker där stora potatisupptagare tar upp årets sista skörd. All sättning och upptagning sköts av företaget Solanum, som specialiserat sig på potatis.

– Som liten lantbrukare har man inte råd att hålla sig med de här maskinerna själv, säger Lars Göransson och pekar på en självgående upptagare som kostar i storleksordningen 3,5 miljoner.

Annons

Det är sista dagen för potatisskörden. Sommarens tuffa klimat med extrem hetta och återkommande regn i slutet av perioden har försämrat skörden.

– Exakt hur mycket vi förlorar vet jag inte än, men visst är det en del, konstaterar Lars Göransson. Jorden har varit lite för styv, för mycket vatten har bundits i den, och det gillar inte potatisen.

170 hektar Söderslättsmark har rensats på potatis, mest Bintje, som är den vanligaste sorten eftersom den är mest allround och kan användas till det mesta inom industrin.

– Procordia köper upp all potatis som vi tar upp, säger Jan. Anders Johansson, utsädeschef på Solanum. Den används sen till en mängd olika produkter, klyftpotatis, pommes frites, potatismos.

Potatis är den enda gröda som inte är hårdreglerad av EU.

– Det beror nog främst på att marknaden för potatis sköter sig själv, säger Jan-Anders Johansson.

Det finns inte ett standardmått, utan olika storlekar och sorter behövs för olika produkter. På just Lars Göransson åker odlas en sort som ska hålla 40 millimeter i midjemått, som det kallas.

Trots att förutsättningarna i Skåne är ganska bra för potatisodling, minskar arealen, enligt Jan-Anders Johansson och hans kollega Knut Åkesson. Sedan 2003 har markareal som det odlas potatis på i Skåne halverats från 2600 hektar till 1100 hektar.

– Vi är konkurrensmässiga när det gäller själva odlingen, våra skördar är nästan lika stora som övriga Europas. Men industrin har problem. Holländarna är till exempel mycket bättre på att leverera. De producerar till exempel pommes frites till alla McDonalds i hela Europa, säger Knut Åkesson.

Louise Voll Ercolino

Annons

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons