Annons

Känsliga uppgifter skickades till fel person

En kvinna på Söderslätt fick i förra veckan ett brev angående ett försäkringsärende, med posten. Men brevet som innehöll sekretessbelagda personuppgifter, hade skickats till fel adress av företaget Försäkrings- och skadekonsulterna.
Trelleborg • Publicerad 13 februari 2006

Brevet innehöll ett PM som rörde en begäran om prövning i Patientskadenämnden och skulle skickas till en 26-årig kvinna i västra Skåne. I promemorian ges detaljerade uppgifter ur kvinnans sjukjournal och en ingående redogörelse i det aktuella försäkringsärendet. Uppgifter som enligt lag är belagda med sekretess.

Men i stället för postlådan i västra Skåne hamnade brevet i en brevlåda på Söderslätt.

Annons

– Jag ber om ursäkt för detta. Jag kan bara beklaga, säger Per-Ingvar Jönsson på Försäkrings- och skadekonsulterna som var den som skickade brevet.

De två kvinnorna hade till i somras samma för- och efternamn men de har aldrig haft samma bostadsort. Misstaget ska enligt Per-Ingvar Jönsson har begåtts på grund av att 26-åringen bytte adress.

– Det måste ha varit så att vi har haft en adress till henne i Malmö tidigare och den har upphört. Sedan har vi utgått från att det bara finns en kvinna med det här namnet, säger Per-Ingvar Jönsson.

Men med en enkel sökning på internet får man snabbt fram båda kvinnorna samt deras rätta adresser. Per-Ingvar Jönsson säger att man nöjt sig med de uppgifter man fått från nummerupplysningen. Detta trots att brevet alltså innehåller personuppgifter som omfattas av sekretesslagen.

– Det gör de väl i och för sig. Det är olämpligt att vi inte kollat upp adressen ordentligt, säger Per-Ingvar Jönsson.

Efter att uppgifterna om den 26-åriga kvinnan hamnat på fel adress kommer hon nu att få tillbaka sitt brev.

– Vi beklagar detta. Det är ett olycksfall i arbetet, säger Per-Ingvar Jönsson.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons