Känsliga fingrar ersätter synen

Robert Servin har aldrig sett ett konstverk i hela sitt liv. Trots detta skapar han själv både egen konst och tredimensionella kopior av kända konstnärers verk.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2007
Robert Servin går sista året på estetiska programmet med inriktning bild och form. Målet efter studenten är att komma in på en tvåårig utbildning till möbelsnickare. Bild: Claes Nyberg
Robert Servin går sista året på estetiska programmet med inriktning bild och form. Målet efter studenten är att komma in på en tvåårig utbildning till möbelsnickare. Bild: Claes NybergFoto: 
Med hjälp av skisser på ett särskilt papper kan Robert Servin känna hur ett konstverk ser ut.
Med hjälp av skisser på ett särskilt papper kan Robert Servin känna hur ett konstverk ser ut.Foto: 
Under utbildningen har Robert arbetat mycket med keramik.
Under utbildningen har Robert arbetat mycket med keramik.Foto: 

Han går sista året på det estetiska programmet på Bastionskolan med inriktning mot bild och form. Vad han ska göra sedan har Robert Servin redan klart för sig.

– Jag ska bli möbelsnickare, säger han med självklarhet i rösten.

Att han är blind sedan födseln hindrar honom inte.

– Att hålla på med trä är en grej som jag har velat länge. Jag har alltid varit intresserad av verktyg och fått hålla på mycket hemma, säger han.

Visserligen krävs en del hjälpmedel och ett par har Robert Servin redan tagit fram.

– När vi hade projektarbete valde jag form som ämne och hade som tema att testa och komma fram till hjälpmedel. Jag gjorde också en skålmall som man kan ha när man gör träskålar, förklarar Robert.

Inom ämnet bild och form har Robert gjort både keramikskulpturer, glaskonst och pappersreliefer. I flera fall har han utgått från kända konstverk.

Hans lärarassistent Birgitta Aldenhov plockar fram några papper med skisser.

– Jag gör skisserna på ett särskilt papper och när man sedan värmer det så blir det upphöjningar. Men det kan inte vara för detaljerade skisser, säger Birgitta.

Robert kan sedan känna sig fram på skisserna och skär ut kartongbitar eller gör lerskulpturer utifrån dessa.

Just nu ställer Robert Servin tillsammans med sina klasskamrater ut en del av sina alster på Garvaregården. Där visas till exempel en metallkrona med hängande glasbitar.

– Vi har arbetat med glas genom att limma ihop glasbitar med ståltråd emellan och sedan smälter man det i keramikugn, säger Robert som själv plockar bland de vassa glasskärvorna för att leta reda på de rätta formerna.

– Min lärare har sagt att man inte ska dra dem längs fingrarna. Då gör det ont, säger Robert som inte skurit sig en enda gång.

Roberts lärare i bild och form Jonny Skön har gjort allt för att Robert ska kunna göra samma saker som sina klasskamrater. Han lyfter fram en liten skulptur som är en kopia av en staty som står på Hamngatan intill parkeringshuset.

– Folk trodde nog att vi inte var riktigt kloka när vi var där och klättrade och Robert fick känna på statyn, säger Jonny Skön.

Nästa projekt som Jonny tänkt att Robert ska göra anknyter till hans mål om att bli möbelsnickare.

– Jag tänkte att han ska få göra en modell av en stol i kartong i verklig storlek, säger Jonny.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.