Annons

"Känns riktigt jobbigt med kontanterna"

Busschauffören Nicola Fanous försvarar fackets krav på kontantstopp. Dagens situation är trafikfarlig och många av de anställda är rädda för att bli rånade, menar han.
Trelleborg • Publicerad 22 februari 2008
Kontanterna ställer till problem Busschaufför Nicola Fanous anser att kontantbetalningen på bussarna är en trafikfara och han är rädd för att bli rånad på biljettkassan när han är ute och kör.Bi ld: Tomas Nyberg
Kontanterna ställer till problem Busschaufför Nicola Fanous anser att kontantbetalningen på bussarna är en trafikfara och han är rädd för att bli rånad på biljettkassan när han är ute och kör.Bi ld: Tomas NybergFoto: 

- Ofta när folk betalar med kontanter har de inte växel och då måste jag både växla pengar och köra samtidigt. Det är klart att det är trafikfarligt. Nicola Fanous har kört buss i ett och ett halvt år. Ofta kör han sträckor inom Trelleborgs kommun, både kväll och dag.

Även om han själv aldrig råkat ut för något rån har han många kollegor som varit med om obehagliga händelser.

Annons

- Det känns riktigt jobbigt med kontanterna, det är stressande. Ibland känns det som att en del spanar in var man har dem, säger han. En vanlig arbetsdag kan han ha så mycket som 5000 kronor i kassan.

- Man har hört en massa om rån och så. På bussar som har kameror är det bättre men det är inte alla som har det. Särskilt på nätterna känns det jobbigt.

Även om han inte tänkt så mycket på inbrotten hos Arriva i Trelleborg tycker Nicola Fanous att det är skäl till att hitta på nya betalningssystem på bussarna.

Diskussionen har pågått länge men Nicola Fanous tror att det kommer att dröja innan bussbolagen bestämmer sig för ett permanent kontantstopp.

Inte minst tror han att passagerarna kommer att protestera.

- En del kommer inte att bli nöjda eftersom de är vana vid att betala kontant. Men vi chaufförer jobbar för det här, det hade blivit mycket tryggare och bättre.

Ola Isaksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons