Annons

Känner sig snuvad på dagisplats

Nybyggaren Peter Ek känner sig lurad av kommunen. Trots att han förhört sig i god tid innan han flyttade till Dalköpinge fanns det ingen plats i närområdet för dottern när hon väl skulle börja förskolan. I
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2004
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

stället erbjöds dottern att gå på Månssonska villan inne i Trelleborg. - Det här är rent åt helvete, tycker Peter Ek. Jag flyttade inte från Malmö och byggde hus här ute för att skicka iväg min dotter in till stan, jag flyttade hit i tron att vi och vårt barn skulle bo och leva på landet, nära naturen och havet. För ett år sedan köpte Peter Ek och hans familj en tomt av Trelleborgs kommun i Dalköpingeområdet och började bygga ett hus. Men innan han skrev på avtalet hade Peter Ek försäkrat sig om att det fanns förskolor i området med plats för dottern Joanna som i dag är ett och ett halvt år. - Hon har varit sjuk väldigt mycket och det är extremt viktigt för oss med ett bra dagis. Innan vi valde att köpa tomt här ringde jag både till kommunen och till förskolorna. Av skolförvaltningens personal fick han veta att det fanns två förskolor i området. Det ena var Dalajär som var svårt att få plats på eftersom det finns många barnfamiljer i området och syskon har förtur. Och så fanns Öster Jär. - Det verkade också bra, så jag kontaktade föreståndaren och fick veta att det inte brukade vara några problem att få plats där. Peter Ek skrev på pappren, byggde sitt hus och flyttade in. När han fick lov att ställa sig i dagiskö skrev han sina önskemål men fick en kalldusch när beskedet kom att dottern fått plats inne i Trelleborg i stället. - Hur planerar de egentligen? frågar sig Peter Ek. Om de säljer tomter i flera områden här ute, måste de väl förstå att det kommer att flytta in en hel del barnfamiljer. Hur kan man lita på att barnen sedan får plats på en grundskola i närheten och inte behöver bussas iväg? Detta var inte vad jag såg framför mig när jag flyttade till Trelleborg. Lars Ullmar är utvecklingsansvarig på skolförvaltningen. Han är medveten om problemet och förstår Peter Eks irritation men säger att kommunen inte är skyldiga att garantera plats på en viss förskola, bara att barnet får en plats. - Vi måste först och främst se till att fylla de förskolor vi har. Var de sedan ligger är inte första prioritet, det finns annat som storlekarna på barngrupperna som vi måste ta hänsyn till först. Informeras de som lockas att köpa tomt och slå sig ner i Trelleborg om att de inte kan räkna med att deras barn får gå i förskola i det område där de bor? - Vi på skolförvaltningen är inte inkopplade under själva tomtförsäljningen, men det är klart hade de ringt till mig hade jag talat om det för dem. Lars Ullmar menar ändå att det finns chanser att barnen får gå där föräldrarna önskar. Har man väl fått en plats kan de ställa sig i överflyttningskö. Inom ett år brukar de kunna flytta till den förskola de önskar.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons