Annons

Kaninens mun var rutten

Christian Karmestam köpte en ullig liten kaninunge till sonen. Men efter bara två veckor tvingades de avliva kaninen Pärla – hon visade sig vara helt rutten i munnen. Nu anmäler han säljaren Valen Zoo till Allmänna reklamationsnämnden.
Trelleborg • Publicerad 25 februari 2009
Väl hos veterinären visade det sig att Pärlas tänder och käke var ruttna. Det luktade ruttet ur munnen och en tand lossnade vid undersökningen. Bild: PrivatFoto: 
Christian Karmestam är både arg och besviken på Valen Zoo som inte vill ersätta honom för kostnaden att avliva den sjuka kaninen.Bild: Claes NybergFoto: 
Kaninungen Pärla var frisk och kry den första veckan, sedan började hon bli alltmer hängig. Bild: PrivatFoto: 

När en veterinär undersökte kaninungen lossnade tänderna - hela käken var rutten och likaså tänderna. Butiksägaren Jimmy Ingesson på Valen Zoo i Trelleborg säger att skadorna troligen uppstått efter köpet.

- Om man till exempel tappar en liten kanin i golvet så händer det saker, säger han och menar att det är helt uteslutet att de sålt ett djur med tandinflammation och rutten käke - det hade upptäckts vid kontroller butiken gör, både dagligen och när djuren levereras från uppfödaren.

Annons

Christian Karmestam är av annan åsikt:

- De kontrollerar inte sina djur, då skulle de upptäckt vilket skick kaninen var i, säger han och vill nu varna andra från att handla från Valen Zoo.

Jimmy Ingesson menar att Christian Karmestam borde ha kommit in till honom direkt med kaninen och om den hade behövt avlivas skulle Jimmy Ingesson skött om det via sin egen veterinärkontakt. Till ett lägre pris än de 900 kronor som Christian Karmestam nu betalade, säger han. Kaninen hade en tandköttsinflammation, berättar veterinär Mätta Hall som undersökte kaninen. Orsaken var ett medfött tandfel med underbett och sneda tänder. Tandproblemen och inflammationen kan inte ha uppstått under de två veckor som familjen Karmestam hade den hemma hos sig, säger hon och tillägger att säljaren borde kontrollerat tänderna innan försäljning - det tar inte lång tid, menar hon.

Vidare tycker veterinären att säljaren bör kontakta uppfödaren och undersöka hur det står till med de andra ungarna i kullen. Kanske behöver föräldrarna tas ur avel för att undvika framtida sjukdomsfall.

Enligt Jimmy Ingesson har varken han eller uppfödaren har varit med om något liknande innan - den här typen av skador kan dyka upp på äldre djur, men inte på ungar, säger han. Beskedet han fått från uppfödaren är att föräldrarna och syskonen till Pärla är friska.

Veterinären menar att skadorna inte kan uppstått under den korta tid familjen haft hand om kaninen?

- Ja, nu vet inte jag för jag har fortfarande inte sett kaninen. Men utan att säga något negativt om veterinärer så kan de ofta inte så mycket om smådjur.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons