Annons

Kampen för rätt diagnos

En av världens mest missförstådda sjukdomar är Myalgisk Encephalomyelit, ME, ett trötthetssyndrom efter virusinfektion. De som lider av sjukdomen får oftast fel behandling. Det anser Riksförbundet för ME-patienter som bjudit en norsk specialist på behandlingen av ME till Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 28 oktober 2010
Christiane Matthies är ordförande i RME-Skåne och har levt med myalgisk encephalomyelit sedan 1985.
Christiane Matthies är ordförande i RME-Skåne och har levt med myalgisk encephalomyelit sedan 1985.Foto: 

Den norska läkaren Mette Johnsgaard har startat en av världens få specialistkliniker för behandling av ME. Hon kommer att hålla en föreläsning på Trelleborgs församlingshem på fredag.

Christiane Matthies är ordförande i den skånska avdelningen av Riksförbundet för ME-patienter, RME.

Annons

I sin roll som kontaktperson i föreningen säger sig Christiane Matthies ha stött på personer som söker specialister som kan utreda och diagnostisera sjukdomen. En undersökning förbundet gjorde 2007 visade att åtta av tio patienter ansåg sig inte ha fått tillräcklig information av sina läkare.

– Många känner sig frustrerade över att aldrig bli trodda av läkare. Eftersom viruset inte syns på tester tror läkarna ofta att det rör sig om utbrändhet och ordinerar vila och semester, men det hjälper inte om du har ME. När utmattningen kommer över dig känns det som om du har mjölksyra i hela kroppen och du orkar inte ens resa dig, berättar hon och fortsätter:

–Vi vill sprida kunskap om det arbete med sjukdomen och de kliniker som finns. Det är därför vi hoppas på att få stor uppslutning på föreläsningen på fredag. Eftersom Mette Johnsgaard har lyckats så bra på sin klinik i Norge så hoppas vi att det ska fungera även här.

RME-Skåne började ha månadsmöten redan 2003, men blev officiellt en förening och en del av riksförbundet 2008. Idag har lokalföreningen ett hundratal medlemmar. Christiane Matthies har varit ordförande sedan starten.

– I föreningen har vi tre huvudpunkter för vår verksamhet. Vi ska stötta varandra och de anhöriga. Dessutom ska vi samla och sprida information, baserad på medicinsk forskning, för att motverka missförstånden kring sjukdomen. Vår sista punkt är att arbeta för att vi ska få en specialistklinik i varje landsting, något som verligen behövs, säger hon.

Anna Thulin
Niklas Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons