Annons

Kamp om kronan är ingen tävling

Sju tjejer har valts ut för att sprida värme och ljus i vinter. Årets luciakandidater ser fram emot att föra traditionen vidare och tar uppdraget på allvar. Men något bråk om kronan lär det inte bli.
Trelleborg • Publicerad 6 oktober 2014
Vem ska bli årets lucia i Trelleborg?
Vem ska bli årets lucia i Trelleborg?Foto: 

– Egentligen är det ju inte så stor skillnad på att vara tärna eller lucia, säger Julia Cammerö. Det är bara att lucian får ha krona på sig.

– Ja, och stå i mitten, fyller Johanna Allard i.

Annons

Om det blir hon, Julia Cammerö eller någon av de andra fem kandidaterna som får bära kronan med ljusen och titulera sig Trelleborgs lucia 2014 avgör trelleborgarna.

Röstningen sker även i år via röstsedel som Lions säljer, med sms eller via talong som hittas i TA. Startskottet går på torsdag den 9 oktober och den 30 november räknas rösterna.

– Vi hade bokat in kröningsceremonin i S:t Nicolai kyrka den 5 december men nu är ju kyrkan stängd för renovering så jag vet inte riktigt när eller var kröningen kommer att ske, säger Brittmarie Lindquist från Lions som arrangerar Trelleborgs lucia.

Men vem som får bära kronan är alltså inte det viktiga.

– Jag känner några som varit med tidigare år och de säger att det är roligt att vara med även om man inte blir lucia, säger Ida Niehoff.

I år, liksom tidigare år, har söktrycket till arrangemanget varit ganska svagt. I fjor sökte tolv personer, i år tio. Varför intresset för att vara med i luciatåget är så lågt kan varken Lions eller årets kandidater svara på. Kanske beror det på det intensiva schemat i december, kanske vill musikintresserade sjunga andra sorters sånger?

– Folk går ifrån det traditionella och detta är ju supertraditionellt. Jag lyssnar inte heller på kyrkomusik men det är ju julkänslan när man sjunger som man vill uppleva, säger Matilda Hellkvist.

Totalt kommer gruppen att göra cirka 40 framträdanden plus två resor till Tyskland där de också uppträder. Traditionsenligt blir första chansen att höra dem sjunga på jul- och hantverksmarknaden på Rosenhagen i Anderslöv den 2 november. Nästa debut, när de framträder i sina lucianattlinnen för första gången, blir på Bokenäs konsthall den 16 november.

– Mest hektiskt blir den mellan den 10 och 18 december. Då kör vi runt med minibussen hela dagarna, säger Brittmarie Lindquist.

Du kan läsa mer om och se bild på kandidaterna Ida Holm, Ebba Olsson, Julia Cammerö, Ida Niehoff, Johanna Allard, Matilda Hellkvist och Ellinor Ahlström i måndagens pappers- och e-tidning.

E-tidningen hittar du här:

Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons