Annons

Kamerorna fångar färre fartsyndare

Antalet fartsyndare minskar kraftigt på väg 108 mellan Trelleborg och Svedala – i alla fall om man ska tro fartkamerorna.
Trelleborg • Publicerad 22 februari 2012
Foto: Claes Nyberg
Allt färre fartsyndare fastnar på bild på väg 108. Från 1?852 när kamerorna sattes upp 2008 till 403 under 2011.Foto: Claes Nyberg

När polisen 2008 påbörjade en satsning och satte upp extra många fartkameror visade sig sträckan Trelleborg-Svedala vara fortkörarnas näste.

1852 förare plåtades, vilket var flest i hela Skåne. Tre år senare är den siffran nästan fem gånger mindre - 403 stycken.

Annons

Att det dröjde ett par år innan det skedde en minskning av registrerade fortkörare förklarar Jan–Bertil Mårtensson, chef på polisens trafikutredningsverksamhet i Ystad, med den mänskliga naturen. När kamerorna monterades mellan Svedala och Trelleborg hade fartkameror mellan Lund och Svedala nämligen redan suttit uppe en längre tid.

– Vi människor är ögontjänare och har lång tillvänjningstid, vi glömmer fort. Folk fick gas under foten så fort de hade kört förbi Svedala, säger han.

Nu verkar det alltså som om bilisterna har lärt sig att det finns fartkameror uppsatta även mellan Trelleborg och Svedala. Antalet registrerade fartsyndare för 2009 låg på 1526 och var alltså, precis som år 2008, högt. Därefter har det sjunkit drastiskt, 599 registreringar för 2010 och 403 för 2011.

Att allt färre bilar registreras för fortkörning kan också bero på att flera förbättringar gjorts längs väg 108 sedan 2009. Till exempel byggdes korsningen vid Västra Vemmerlöv om 2010.

– Väg 108 har varit en olycksdrabbad väg som vi har jobbat mycket med, säger Carina Rudnert på Trafikverket.

Fartkamerorna är utrustade med både en radar och en kamera. Radarn är hela tiden på och registrerar alla bilars hastigheter. Den informationen analyseras sedan av polisen och trafikverket för att bestämma om det är nödvändigt eller inte att sätta på kamerorna.

– Om vi ser att det är hög medelhastighet längs en väg så sätter vi också på kamerorna, berättar Urban Widell, tillförordnad chef vid sektionen för automatisk trafiksäkerhetskontroll.

Men att allt färre fartsyndare registreras betyder också att allt färre bötfälls. Det är något som Urban Widell ser som något främst positivt.

-Att det är färre bötfällda är precis vad vi vill uppnå. Det betyder att bilisterna håller rätt hastighet, säger han.

Sett utifrån hela landet talar däremot statistiken ett annat språk. Där har lika många fartsyndare registrerats samtidigt som andelen bötfällda har sjunkit. Det beror enligt polisen på att allt fler fäller ner solskyddet för att mörka sin identitet.

Ossian Sandin och Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons