Annons

Kallt och halt under fötterna

Det är kallt men proppfullt på allmänhetens åkning. De senaste två åren har jullovslediga barn kunnat vintersporta utomhus, men plusgraderna tvingar dem nu att återigen hitta alternativ inomhus.
Trelleborg • Publicerad 3 januari 2012
Veijo Heikomaas mål som frivillig tränare är att hjälpa hockeyspelare att bli starkare och mer smidiga.
Veijo Heikomaas mål som frivillig tränare är att hjälpa hockeyspelare att bli starkare och mer smidiga.Foto: Claes Nyberg
Oskar Kjellkvist Ten Hof spelar i Tif:s P99-lag och passar på att träna lite på allmänhetens åkning.
Oskar Kjellkvist Ten Hof spelar i Tif:s P99-lag och passar på att träna lite på allmänhetens åkning.Foto: Claes Nyberg
Ebba Lövdinger, Axel Leonartsson och Lina Semme fyller på med energi för det tar på krafterna att åka skridskor.
Ebba Lövdinger, Axel Leonartsson och Lina Semme fyller på med energi för det tar på krafterna att åka skridskor.Foto: Claes Nyberg
Allmänhetens åkning är uppskattad när termometern ständigt står på plus. I fjor var det desto fler som åkte på Flaningen.
Allmänhetens åkning är uppskattad när termometern ständigt står på plus. I fjor var det desto fler som åkte på Flaningen.Foto: Claes Nyberg
Margarethe Margarethe Sällvik tar av skridskorna på Lina och Olof Sällvik. Lina har åkt förr, men för Olof var det debut.
Margarethe Margarethe Sällvik tar av skridskorna på Lina och Olof Sällvik. Lina har åkt förr, men för Olof var det debut.Foto: Claes Nyberg
Eric Lindblom tar hjälp av två koner när han åker. "Jag tror att jag bara har åkt två gånger, om man räknar med idag", säger han.
Eric Lindblom tar hjälp av två koner när han åker. "Jag tror att jag bara har åkt två gånger, om man räknar med idag", säger han.Foto: Claes Nyberg
Oliver Sonesson åker tillsammans med sin mamma Linda Sonesson.
Oliver Sonesson åker tillsammans med sin mamma Linda Sonesson.Foto: Claes Nyberg
Anton Egle har åkt i nästan två timmar, och har ännu inte ont i fötterna. Men så är han, som hockeyspelare, också van vid långa pass på isen.
Anton Egle har åkt i nästan två timmar, och har ännu inte ont i fötterna. Men så är han, som hockeyspelare, också van vid långa pass på isen.Foto: Claes Nyberg
Oscar Hylén har fått sitt första par skridskor av farfar Ulf Hylén som brukade åka skridskor i Pildammsparken när han var yngre. Men nu är det många år sedan han åkte.
Oscar Hylén har fått sitt första par skridskor av farfar Ulf Hylén som brukade åka skridskor i Pildammsparken när han var yngre. Men nu är det många år sedan han åkte.Foto: Claes Nyberg
Gammelmormor Elna Johansson och mormor Ingrid Nilsson fotar de yngre generationerna när de visar upp sig på isen. Barnbarnen är hockeyspelare och konståkare så det blir en riktig uppvisning.
Gammelmormor Elna Johansson och mormor Ingrid Nilsson fotar de yngre generationerna när de visar upp sig på isen. Barnbarnen är hockeyspelare och konståkare så det blir en riktig uppvisning.Foto: Claes Nyberg

13.45

Det står massor av bilar på Söderslättshallens parkering. Alla kan väl inte vara här för att åka skridskor, funderar vi, men det är minst lika fullt i ishallen.

Annons

– Jag har sålt nästan 300 biljetter nu. Så många har det nog inte varit någon gång innan, säger Joakim Limås som sitter i biljettluckan vid ingången.

I spelargången sitter Anton Egle och Oliver Mårtensson och snörar av sig skridskorna. De har åkt sedan hallen öppnade klockan 12.

– Jag spelar hockey så jag åker skridskor ofta, säger Anton Egle.

13.58

Mamma Margarethe Sällvik har precis befriat Lina och Olof Sällviks små fötter från skridskorna. Kvar på isen är femåriga storasystern Hanna.

– Hon är duktig, hon åker med koner. Lina som är tre år kunde åka lite grann, men Olof klarade det inte riktigt, berättar Margarethe Sällvik.

14.08

Treåriga Oscar Hylén som nyss fått sitt första par skridskor någonsin av sin farmor och farfar lyfts ut på isen av farfar Ulf Hylén. Det är inte bara Oscar som är ovan.

– Sist jag åkte var nog när mina pågar var små, säger Ulf Hylén.

Det är mest barn som glider runt på isen. Överallt syns rosiga kinder, svettiga pannor, färgglada fleecetröjor och tjocka strumpor.

Annons

14.20

Kompisarna Ebba Lövdinger, Axel Leonartsson och Lina Semme tar en paus. Med de skridskotunga fötterna dinglandes dricker de saft och äter frukt. Ebba har ont i fötterna, Axel i knäna och Lina har fått skoskav.

– Men det är roligt att åka, säger Axel Leonartsson.

14.35

13-åringen Oskar Kjellkvist Ten Hof utnyttjar allmänhetens åkning till att träna. Han spelar hockey i Tif Vikings, men har inte lika många år bakom sig som de andra i laget. Därför tränar han lite tillsammans med Veijo Heikomaa som är frivillig tränare.

– De som verkligen vill komma någonstans tränar lite extra med Veijo, säger Oskar Kjellkvist Ten Hof.

14.40

– Vi borde åka hit oftare egentligen, säger Linda Sonesson.

Hon och resten av familjen är på Södan för att åka tillsammans. Det är också där barnen har gått i skridskoskola när de var små.

Karin Ohlsson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons