Kallt mejeri ska bli ombonat

Just nu är det mest kylan som påminner om tiden då byggnaden var glassfabrik och andelsfrys. Vid nyår tog Henrik Ulin och hans hustru över det gamla mejeriet i Västra Värlinge.
Trelleborg • Publicerad 2 mars 2010
Foto: 
Platsen för köket är planerad. Nu återstår "bara" att göra jobbet.
Platsen för köket är planerad. Nu återstår "bara" att göra jobbet.Foto: 
Sten och putsade väggar är grunden för att återskapa en traditionell miljö i huset
Sten och putsade väggar är grunden för att återskapa en traditionell miljö i husetFoto: 
Det gamla kassaskåpet på övervåningen får vara kvar. Men vad det ska användas till vet Henrik Ulin inte än.
Det gamla kassaskåpet på övervåningen får vara kvar. Men vad det ska användas till vet Henrik Ulin inte än.Foto: 
Sovrum, barnkammare och badrum ska få plats på övervåningen.
Sovrum, barnkammare och badrum ska få plats på övervåningen.Foto: 
Det gamla mejeriet i Västra Värlinge togs i bruk 1893. I drygt 50 år användes anläggningen som mejeri.
Det gamla mejeriet i Västra Värlinge togs i bruk 1893. I drygt 50 år användes anläggningen som mejeri.Foto: 
Foto: 
I det gamla frysrummet har den isolerande korken rivits bort från tak och väggar. "Under så är det svart tjära", säger Henrik Ulin som tycker att rummet ser ut som en medeltida fängelsehåla.
I det gamla frysrummet har den isolerande korken rivits bort från tak och väggar. "Under så är det svart tjära", säger Henrik Ulin som tycker att rummet ser ut som en medeltida fängelsehåla.Foto: 
Trappan till övervåningen satte den tidigare ägaren in. I övrigt är allting utrivet ur huset. Att dra in el och gjuta golv är det första som måste göras.
Trappan till övervåningen satte den tidigare ägaren in. I övrigt är allting utrivet ur huset. Att dra in el och gjuta golv är det första som måste göras.Foto: 
Sten och putsade väggar är grunden för att återskapa en traditionell miljö i huset.
Sten och putsade väggar är grunden för att återskapa en traditionell miljö i huset.Foto: 
En grisfarm och grannar i närheten. Det var just vad Henrik Ulin och hans hustru inte ville ha. Men när de tittade på byggnaden ändrade de inställning.
En grisfarm och grannar i närheten. Det var just vad Henrik Ulin och hans hustru inte ville ha. Men när de tittade på byggnaden ändrade de inställning.Foto: 

VÄSTRA VÄRLINGE. – Det är i varje fall vindstilla här inne, säger Henrik Ulin och bjuder på en kopp kaffe inne i kylan.

Inredningen revs ut av den tidigare ägaren. Nu är det Henrik och Eva Ulin som ska rusta upp tegelbyggnaden från 1890-talet. Det var 1893 som bönderna i trakten gick ihop och byggde andelsmejeriet i Västra Värlinge. Verksamheten pågick fram till 50-talet. Byggnaden har bland annat fått inhysa chokladfabrik, glassfabrik och andelsfrys.

Av de 800 kvadratmeterna ska hälften bli bostadsdel. Resten – något annat.

– Jag tänker att här kan folk träffas och må bra. Kanske ett kafé som blir pub på kvällen, säger Henrik Ulin och sveper med handen i den del där mejeriets ångtorn tidigare fanns.

Kvar från den äldre tiden är ett gammalt kassaskåp på övervåningen, märkt Rosengrens, Göteborg.

– Jag söker efter dokumentation om byggnaden - om det är någon som har foton, säger Henrik Ulin.

Att paret bestämde sig för Västra Värlinge var en tillfällighet. I höstas hade de köpt en tomt på det exklusiva Särö i Göteborgstrakten. Men det kändes inte bra.

– Vi kände: vad är det vi håller på med? Det kändes som en kapprustning om vem som hade det finast, säger Henrik Ulin.

När han frågade byggjobbarna om de kunde bygga ett hus i gammaldags stil fick han rådet att köpa ett gammalt hus. Och så blev det.

– Vi hade tankarna på ett bed and breakfast på Österlen. Vi hade två kriterier: att det skulle vara långt från någon grisfarm, så att det inte skulle lukta, och långt från grannar, säger Henrik Ulin och skrattar.

För precis så blev det inte.

– Vi visste väl inte riktigt vad vi letade efter, mer än att det skulle vara lugnet på landet och att det skulle gå att kombinera med en rörelse.

Eva driver ett kosmetikföretag och Henrik har förmånen att ha ett avgångsvederlag från sitt tidigare jobb som affärsutvecklare. Fri tid är en förutsättning under den närmaste tiden.

– I maj-juni ska bostaden vara klar. Byggarbetarna skrattade när jag sa det, säger Henrik Ulin och slår en blick upp bland takbjälkarna.

Hans pappa som är arkitekt har ritat upp hur interiören ska se ut.

– Det blir puts och sten genomgående. Det enda moderna är väl värmeslingor i golvet. Annars ska det vara traditionsenlig stil på fönster och liknande.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.