Kalkugn utsatt för vandalisering

En av Smyges kalkugnar utsattes för försök till skadegörelse genom brand i helgen.
Trelleborg • Publicerad 7 september 2004
Efter att sopkärlet rullats in i kalkugnen antändes det och smälte fullständigt. BILD: TOMAS NYBERG
Efter att sopkärlet rullats in i kalkugnen antändes det och smälte fullständigt. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Någon släpade in ett sopkärl, troligen stulet i Smyge hamn, i ugnen och tände fyr på det. In i elden har någon sedan kastat en större brandsläckare, av oklar härkomst, och knappast som en metod att få bukt med branden.

Plastkärlet har naturligtvis smält till oigenkännlighet, och lämnat en stor hög av bränd plast på golvet i ugnen. Ugnen i sig har inte skadats nämnvärt, byggd som den är direkt på granitunderlag och för att husera just höga temperaturer. Den brända plasten kunde på måndagsmorgonen relativt lätt plockas bort och ugnen städas.

Tidigare har det hänt att ungdomar har släpat in brännved i ugnen och startat brasor, men i sommar har både kalkugnarna och de andra anläggningarna kring köpmansmagasinet i Smyge varit förskonade från vandalisering.

Lars Thulin

SMYGEHAMN
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.