Kakfest med stil

När hon dukar upp utanför sin Skånelänga är duken vit, fatkanten guldig och kakorna sju. Men även om Ingrid Johansson är noga med detaljerna tycker hon att grundreceptet är enkelt för ett lyckat kafferep: Goda kakor, gott kaffe och trevligt sällskap.
Trelleborg • Publicerad 7 augusti 2009
Foto: 
Nyplockade blommor – som hon gärna både sätter i vas och garnerar faten med – är en sjävklarhet när Ingrid Johansson har kakbjudning.
Nyplockade blommor – som hon gärna både sätter i vas och garnerar faten med – är en sjävklarhet när Ingrid Johansson har kakbjudning.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Många av kakrecepten har gått i arv.
Många av kakrecepten har gått i arv.Foto: 
Foto: 
Rulltårteskivor skurna i halvor med färska bär på toppen.
Rulltårteskivor skurna i halvor med färska bär på toppen.Foto: 
Foto: 

JORDBERGA. – Det är loppisfynd, tillsammans blir de fina, säger Ingrid Persson när hon lastar ett stort fat med flera små inne i köket.

Det lilla silvriga har hon putsat upp och hallongrottorna sjunker ner på en virkad duk. Ett blommigt är garnerat med krusbär och fyllt med rulltårta. Skivorna med hallonsylt är skurna i halvor, för att grädden och de färska bären ska komma till sin fulla rätt på toppen.

Med utsikt över Söderslätt placerar hon dem harmoniskt på träbordet som är täckt med en vit spetsduk. Det är sällan hon bjuder på så här många fat – sju med kakor och ett med kanelbullar. Enligt hennes smak kan njutningen av nybakad rulltårta, grädde och bär gott vara nog.

– Man behöver ju inte ha så här många sorter, säger hon och rättar till på faten.

Ingrid Johansson, som ofta syns i skånska matsammanhang, speciellt i Smyge, är kanske mest känd för sin äggakaka. Den har till och med blivit korad till Sveriges bästa i Go’ kväll.

Hon skrattar kluckande åt minnet när tv-teamet dundrade in hemma i Skånelängan för att sedan filma utomhus.

– Efter allt besvär åt de varsin stor äggakaka.

Även många sötare kakrecept går att finna i Ingrids kök. Flera av dem har gått i arv. Hennes mammas samling visar tydliga spår av flitig användning.

– Jag har tänkt att jag ska skriva om dem men det har inte blivit av. Det är ju nostalgi.

Erfarenheten säger att följa recept är en förutsättning för att lyckas med kakbaket. Det gäller att vara exakt med proportionerna mellan smör, socker och bakpulver.

När det gäller alternativet att köpa färdiga kakor är hon skeptisk. Det är ingen slump att hembakad rulltårta håller sig god en knapp vecka och en köpt kan ligga i hyllan i månader.

– Man vet ju vad det är i kakan när man bakar den själv. I en köpt är det ofta hela raden med E-medel. Och varför det ska behöva vara konserveringsmedel i en mix förstås jag mig inte på. Hur lång tid kan det ta att äta upp en kaka?

Ett tips är att baka flera sorter när man väl är igång och stökar i köket. Väljer man kakor som bakas stora för att sedan skäras upp kan man lätt få ihop några plåtar på en förmiddag.

– Spritsa och kavla, sådant gör jag inte gärna, man kan garnera med en blomma så blir det fint ändå.

Att humlor vill kalasa på garnityren ingår i fikaupplevelsen en solig dag. När gästerna viftar lyfter Ingrid barskt bort dem med nyporna.

Mellan påtåren och tretåren berättar hon om planerna att få ihop en skånsk kokbok, med äggakakan på omslaget och Smygedrömmar och kanelbullar i bakkapitlet.

Men när dagens fikabord är avdukat står något helt annat på agendan.

– Nu ska jag åka och spela golf. Man kan ju inte bara laga mat, säger hon när vi sockerstinna vinkar hej då.

Johan Silfversten Bergman
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.