Annons

Kafé ska få hamnen att leva upp

Möbler i grönt, gult och rött på en helt ny uteservering möter numera besökarna i Gislövs hamn.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2007
Johan Pärson har många visioner för sitt hamnkafé. "Det ska vara en destination", säger han BILD: MALIN PALM
Johan Pärson har många visioner för sitt hamnkafé. "Det ska vara en destination", säger han BILD: MALIN PALMFoto: 

Den gamla glasskiosken har förvandlats till kafé. Ett ganska färgglatt sådant.

– När fiskarna såg vilka möbler jag skulle ha på trädäcket muttrade de och skakade på huvudet. Nu gillar de möblerna, säger ägaren Johan Pärson.

Annons

Det är tredje sommaren han driver kiosken, som han köpte av sin pappa.

Redan när han tog över hade Johan Pärson planer på att bygga ut, men det är först nu som allt gått i lås.

– Allt måste gå igenom så många instanser. Det gjorde också att jag inte kom igång förrän mitt i säsongen, säger Johan Pärson.

Allting är inte helt klart än och invigningen dröjer ännu ett tag. Förseningen har till viss del berott på det stora antalet kunder.

– Jag öppnade för tre veckor sedan. Det har varit full anstormning sedan dess vilket gjort att jag blivit kvar på ruta ett, säger han.

Gislövs hamnkafé har öppet mellan klockan 7 och 22. Johan Pärson är på plats klockan sex på morgonen och bakar bullar och är kvar till klockan 24 på kvällen. Full rulle med andra ord, men det har Johan Pärson inget emot.

– Många tror det är glassigt att driva hamnkafé, att man lapar sol och åker vattenskidor. Men det är mycket jobb och det är okej så länge man trivs och får positiv feedback, säger han.

I kaféet kan besökarna köpa bullar, mackor, pajer och bakverk som de kan avnjuta till en vanlig kopp kaffe eller en espresso. Man kan givetvis också köpa glass, både på pinne och i kulform. Glassen är det centrala i verksamheten och ska så förbli.

Med kioskens utbyggnad vill Johan Pärson göra hamnen mer levande.

– Varje söndag mellan 19 och 21 kommer vi att ha livemusik. Det blir inte rock utan mer trubadurkänsla över det. Det ska bli impulsivt och lite lättsamt med mellansnack och vitsar, säger Johan Pärson.

Annons

Idéerna slutar inte där, kaféägare Pärson är sprängfylld med tankar om hur man kan utveckla hamnen. Bastubrygga, motorbåtsuthyrning, guidade turer för båtturisterna, är bara ett axplock. Johan Pärson vill att hamnen ska vara en destination som man ska vilja återvända till.

– Kaféet och hamnen ska erbjuda mer än en glasstrut, säger han.

Andreas Mårtensson

0410-545 31

andreas.martensson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons