Annons

Kackerlackor invaderar fastighet

En av Trelleborgshems fastigheter på Hovslagaregatan i Trelleborg har drabbats av kackerlacksinvasion. Trots att Anticimex har besökt fastigheten flera gånger under det senaste året har skadedjursproblemet inte blivit bättre.
Trelleborg • Publicerad 7 mars 2004

- Tvärtom, det har blivit värre, säger Valentino Nielsen, en av de boende i fastigheten. - De springer överallt i hela huset. Det var i början av 2002 som de första kackerlackorna upptäcktes. Då var det några enstaka skadedjur. Sedan dess har de spridit sig i hela huset. - Man upptäcker dem när de kommer fram på kvällen, på golv, tak och väggar, säger Valentino Nielsen. - När jag kommer hem på kvällen finns kackerlackorna i barnens sängar. Om mat står framme så är de där och man får slänga allt. Det är obehagligt. Hela familjens lägenhet är drabbad och många grannar till Valentino Nielsen har kontaktat Anticimex för att de har samma problem. Även i fastighetens gemensamma tvättstuga rör sig krypen. När Anticimex kom dit första gången i början av 2003 placerades provstationer ut där kackerlackorna fastnade. Till sommaren kom Anticimex tillbaka efter att flera boende hört av sig igen och då byttes stationerna ut. Sedan dess har inget hänt. - Det är ingen permanent lösning, säger Valentino Nielsen och visar upp den halvårsgamla stationen som är fylld av döda kackerlackor. - Det här är vad jag ser på ett dygn i lägenheten, säger han. Jörgen Gullstrand på Anticimex i Malmö är ansvarig för skadedjursbekämpningen i bland annat Trelleborgshems fastigheter. Han kan inte säga om de kommer att sanera lägenheterna i framtiden. - Provstationerna är vanligtvis steg ett. Där samlar man information om arter och antal skadedjur samt om sanering är nödvändig, säger Jörgen Gullstrand. Enligt Jörgen Gullstrand är kackerlackorna svåra att bekämpa på grund av att de rör sig i mörker och är tåliga mot många bekämpningsmedel. Vid sanering använder man sig av gift som kackerlackorna äter eller så utrymmer man lägenheterna och besprutar dem. Han menar att kackerlacksangrepp är ganska ovanliga i Sverige, men att de har ökat på senare år. - I dag är det mer transporter av varor och fler människor som rör på sig än tidigare, säger Jörgen Gullstrand. Anticimex jobbar på uppdrag av fastighetsägaren som de är anslutna till via ett serviceavtal. Valentino Nielsen ifrågasätter om Anticimex uppfyller detta avtal. - Kan de inte ta hand om den här situationen på nästan ett och ett halvt år undrar man ju om de klarar någonting, säger han. Trelleborgshem gick under fredagen inte att nå för en kommentar. Text: Kristoffer Naess

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons