Kabelplaner vid Skåre

Vattenfall, som driver projektet med vindkraftverk på Kriegers Flak, kallar nu till samråd om kabeldragningen, som planeras gå i land vid Skåre.
Trelleborg • Publicerad 21 oktober 2005

Sweden Offshore Wind som drivit projektet med en vindkraftpark på Kriegers Flak ägs sedan i maj av Vattenfall.

Nu bjuder man in markägare till samråd om kabeldragningen som ska göras när elkraften från vindmöllorna ska föras i land.

Enligt planerna ska kablarna dras i land vid Skåre och vidare med en gren upp till transformatorstationen vid nya vattentornet i Trelleborg och en till stationen i Västra Kärrstorp vid Arrie.

De två landkablarna blir 17 kilometer till Arrie och 9 kilometer till Trelleborg. Exakt var kablarna ska dras fram är inte klart ännu. Placeringen bestäms under samrådsprocessen, enligt Vattenfall.

Kablarna ska grävas ner i marken, men enligt kallelsen till samråd uppkommer det magnetfält kring kablarna.

Fälten är starkast kring kablarna, men avtar snabbt med avståndet, enligt kallelsen till samråd. Magnetfältet från kablarna är betydligt svagare än det som alstras av en vanlig dammsugare eller borrmaskin, hävdar Vattenfall.

Användningen av marken kan i stort sett fortsätta som tidigare även efter att kablarna lagts ner i marken, med naturliga undantag som att gräva djupt.

Tidplanen för utbyggnaden är att arbetet med lokaliseringen av kablarna ska vara klart i mitten av 2006 då en ansökan enligt ellagen ska lämnas in för prövning. Arbetet med att lägga ner kabeln i marken planeras till två säsonger, troligen 2009 och 2010.

Arbetet ska troligen ske under sommarhalvåret, då markerna är torrast.

Samrådet om den planerade kabeldragningen hålls på Folkets hus i Trelleborg 7 november klockan 18.30.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.