Annons

Juryn säger sitt – tre finalister väljs ut i A-traktortävlingen

Totalt kom 17 bidrag in när TA efterlyste Söderslätts snyggaste A-traktor. Bland bidragen finns allt från klassiska epor till toppmoderna bilar som byggts om till A-traktorer. Vi tog hjälp av motorentusiasterna Sebastian Andersen och Emma Ponton för att få fram tre finalister.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Söderslätt • Publicerad 15 maj 2022
Detaljerna och idérikedomen stod i centrum när juryn fick välja ut tre finalister bland de 17 bidrag i tävlingen Söderslätts snyggaste A-traktor.
Detaljerna och idérikedomen stod i centrum när juryn fick välja ut tre finalister bland de 17 bidrag i tävlingen Söderslätts snyggaste A-traktor.Foto: Peter Ottosson

– Är de bara ute och fotar på nätterna eller?, säger Sebastian Andersen med ett skratt och håller upp ett av bidragen. Bilden är mörk, och det är lite svårt att bedöma detaljerna.

Han och bilentusiasten Emma Ponton har tagit plats på TA:s redaktion för att koka ner 17 tävlande till tre finalister. På bordet framför dem ligger bilder på bidragen utspridda. Det är King cabs, Volvos, någon klassisk epa, en Audi. Variationen är stor. Juryn har ett tufft jobb framför sig.

Annons

– Det handlar inte om märke eller en speciell modell, utan att man tar hand om och vårdar, att man väljer att prova själv. Man hoppas ju att de håller i bilintresset även efter epan, säger Sebastian.

Emma instämmer:

– Det handlar om detaljerna. Vi tittar om det står att de provat göra något nytt, och om de har en egen stil.

Emma Ponton hittade till bilvärlden för cirka fyra år sedan och blev fast.

– Jag hade moppe när jag var yngre. På min tid var det inte lika vanligt med A-traktor.

Nu tillbringar hon mycket tid i det egna garaget och fixar med sin Seat Cupra R. Gemenskapen är det bästa som kommit med bilintresset, tycker hon. Nyligen var hon på bilmässan Elmia. Och snart ska hon till Ulricehamn och Halmstad.

– Det är väldigt roligt och trevligt. Det är inte som i hundvärlden, där det kan vara ganska dömande. På utställningarna pratar alla med varandra, även om det är folk som man bara träffat på bilträffar, säger Emma.

Sebastian håller med om att det finns en fin sammanhållning bland bilentusiaster.

– Ett starkt exempel var ju nu för Jacob (Andreassen, som omkom i en olycka på Hallandsåsen, reds anm). Det kvittar var man kommer ifrån – bilarna håller i hop oss, säger han.

Varken Emma eller Sebastian är uppvuxna med föräldrar som byggt om bilar eller haft verkstad. Allt de kan har de lärt sig själva av communityn, via forum och Youtube. Sebastian skaffade första bilen när han var 17 år. Den stod vid Parken och han bar bildelar fram och tillbaka från lägenheten där han då bodde.

Annons

– Mamma var inte så glad, och letade till slut efter hus med garage, säger Sebastian med ett leende.

”Det handlar om detaljerna. Vi tittar om det står att de provat göra något nytt, och om de har en egen stil.”
Emma Ponton
Emma Ponton och Sebastian Andersen synar de 17 bidragen noggrant.
Emma Ponton och Sebastian Andersen synar de 17 bidragen noggrant.Foto: Peter Ottosson

Emma och Sebastian bläddrar bland bidragen. Efter en timme har de lyckats sålla ut sina favoriter. Att få ner det till tre finalister är svårt.

– Den här är snygg, väldigt clean, säger Emma och håller upp ett av bidragen.

– Jag gillar den, men frågan är om han har gjort så mycket själv. Det framgår inte, säger Sebastian.

Till slut har de enats. De tre finalistbidragen är de enda som ligger kvar på bordet.

– Det känns kul att vi har tre bidrag som är väldigt olika varandra, säger Emma Ponton.

Det som förenar bidragen, menar juryn, är att det syns att det finns ett stort intresse och mycket nedlagd tid bakom.

Juryn hade ett tufft jobb med att välja ut finalisterna i TA:s tävling.
Juryn hade ett tufft jobb med att välja ut finalisterna i TA:s tävling.Foto: Peter Ottosson
Julia NordlingSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons