Julstök i full gång i Petters gamla stuga

Månaden före jul öppnas Petters hus intill museet för skolklasser som får prova på hur julen förbereddes förr i tiden. I går fick en förskoleklass från Pilevallskolan prova på att baka pepparkakor.
Trelleborg • Publicerad 30 november 2007
En grupp sexåringar från Pilevallskolans förskoleklass fick pröva på julstök i Petters hus. Att baka pepparkakor tillhörde favoritsysslan, åtminstone när de fick chansen att provsmaka degen. Bild: Tomas Nyberg
En grupp sexåringar från Pilevallskolans förskoleklass fick pröva på julstök i Petters hus. Att baka pepparkakor tillhörde favoritsysslan, åtminstone när de fick chansen att provsmaka degen. Bild: Tomas NybergFoto: 

Det sprakar i spisen och luktar gott av nybakade pepparkakor. Ljuset i det lilla huset är halvskumt. Bara en liten fotogenlykta är tänd.

För eleverna från Pilevallskolan är ett liv utan TV otänkbart.

– Det har jag ingen aning om vad det är för något, kommenterar museipedagogen Peter Ross-Lindholm som trätt in i rollen som "Petter".

Petters hus är en rekonstruktion av Peter och Nora Nilssons hus som låg på "Väster" kring förra sekelskiftet. Här bodde de med sina två döttrar. Tanken med julstöket är att visa hur man levde förr, utan elektricitet, och utan TV.

"Petter" öppnar luckan till vedspisen och lägger in lite mer ved. Samtidigt tittar han till den första plåten pepparkakor som gräddas. Någon exakt temperatur går inte att ställa in.

– Man får göra det på känn, säger han.

En av eleverna tittar förtjust på elden.

– Titta vad det brinner, säger han innan han går tillbaka till kompisarna i rummet intill där pepparkaksbaket pågår för fullt.

En liten grupp turas om med kaveln innan de trycker ut små hjärtan och stjärnor ur degen. I finrummet sitter en annan grupp och klipper i röda pappersark.

– Det blir girlanger, säger Wilma Krämer.

Jenny Isaksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.