Annons

Julresorna har lett till åtal för mutbrott

För fyra år sedan åkte Trelleborgshems vd Leif Persson och dåvarande ordförande Åke Larsson på en bjudresa till Lübeck, betald av byggfirman Trebo. Fruarna var med. Att Trelleborgshem inte betalade resan har nu lett till åtal för mutbrott.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2004

Bjudresorna till Tyskland var rena mutor. Det anser kammaråklagaren vid riksenheten mot korruption, Per Nichols. I går väckte han åtal mot Trelleborgshems vd Leif Persson och bolagets före detta styrelseordförande Åke Larsson.

– Jag anser att materialet räcker för en fällande dom. Därför har jag beslutat att väcka åtal, säger Per Nichols.

Annons

Det var i december år 2000 som de båda deltog i en resa till Lübeck tillsammans med sina fruar. Byggföretaget Trebo stod för kostnaden, ett företag som det kommunala bolaget under perioden 2000-2001 anlitade för uppdrag i tiomiljonersklassen.

Leif Persson åtalas för ytterligare en mutresa till Hannover samma år. Den resan bekostades av byggfirman NCC som mellan år 2000 och 2003 genomförde byggprojekt för minst 35 miljoner kronor åt Trelleborgshem.

– Eftersom Trelleborgshem inte betalade resorna uppstår det i båda fallen en mutsituation, menar Per Nichols.

Resan till Lübeck ska ha kostat minst 2 100 kronor per person. Hannoverfärden totalt 6000 kronor.

– Det är inte några stora summor. Men det handlar om att de brutit mot principen att all korruption är konkurrensbegränsande och har en negativ effekt. Det håller ute andra leverantörer, och i slutändan blir det konsumenten som får betala, säger Per Nichols.

Vd för Trelleborgshem Leif Persson vill inte själv uttala sig än:

– Jag har inte läst åtalet ännu och vet inte vad jag är åtalad för. När jag fått pappret i min hand kan jag kommentera, säger han till Trelleborgs Allehanda.

Hans försvarsadvokat Jörgen Rexö säger att Leif Persson inte gjort sig skyldig till något otillbörligt.

– Det har handlat om ordnade resor med planlagda aktiviteter och Leif Persson menar att han har handlat helt korrekt.

Förre ordföranden Åke Larsson är väldigt förvånad att utredningen lett till åtal.

Annons

– Det här känns inte bra naturligtvis. Själv tycker jag att det handlar om en struntsak alltihop. Men vi får väl avvakta och se vad domen blir, säger han.

Åke Larsson är pensionär sedan ett och ett halvt år. Han har suttit i över 30 år i bolagets styrelse och var ordförande i 16 år.

Enligt honom tycker hela styrelsen att Tysklandshistorien är en struntsak.

– De har samma inställning som jag. Men de kanske ändrar sig när domen faller. I övrigt hänvisar Larsson till sin advokat Lars Edman som menar att bjudresan inte alls kan anses som en muta.

– Det finns inget otillbörligt i Larssons handlande. Här fanns en affärsrelation redan tidigare och att ett julbord skulle ge byggnadsföretaget uppdrag på flera miljoner tror jag knappast. Det finns alltså ingen koppling mellan gåvan och någon byggorder, säger Lars Edman.

– Dessutom är det rent felaktigt att Larssons fru skulle ha blivit medbjuden. Han betalade för henne i direkt samband med resan, tillägger försvarsadvokaten. Enligt honom finns det heller ingen specifik gräns för hur mycket ett företag får bjuda på.

– Det finns en viss branschpraxis. Sådant här måste bedömas från fall till fall.

Om männen blir fällda riskerar det böter eller fängelse i upp till två år.

– Men det finns flera omständigheter att beakta när påföljden bestäms, exempelvis den tid som gått sedan brottet begicks, säger Per Nichols.

Rättegången sker vid Trelleborgs tingsrätt, troligen någon gång i november. Tre företrädare för de två byggbolagen Trebo och NCC är åtalade för bestickning.

Annons

Camilla Erkenfeldt Widestrand

@04 Byline telefon

:0410-545 41

camilla.erkenfeldt..allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons