Annons

Julkalendern: ”I Ghana står maten i fokus”

När Mercy Levin firar jul blandar hon tre kulturer. Det blir lite från Sverige, lite från Danmark och lite från Ghana.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 2 december 2021 • Uppdaterad 3 december 2021
Mercy Levin älskar Janssons frestelse.
Mercy Levin älskar Janssons frestelse.Foto: Tomas Nyberg

Det har gått 13 år sedan Mercy kom hit från Ghana. Hon älskar mat och blev snabbt förtjust i Janssons frestelse och matjessill.

– Eftersom min syster Theresa också bor här håller vi fast vid våra mattraditioner från Ghana. Min sambo, Mike Lundberg och min systers man Brian Henriksen kommer båda från Danmark så det blir en väldigt blandning, konstaterar Mercy.

Annons

Det blir många barn när alla samlas, själv har hon fyra; Blessing , Stephanie, Savannah och Elias och systern två; Yasmin och Natalie. För Mercy betyder det mycket att alla får vara tillsammans.

– I Ghana firar vi jul med familjen men vi bjuder också in andra, som vi inte känner, för att ingen ska vara ensam. Det är maten som står i fokus, inte att ge varandra gåvor, förklarar hon och fortsätter:

– Alla äter inte kött varje dag, så man kanske slaktar en get eller en kyckling till jul för att äta en stor portion mat tillsammans.

Mercy bjuder på receptet till en kryddig risrätt från Västafrika som kan serveras med valfritt kött, och gärna lite färska grönsaker.

Mercy Levin tipsar om Jollof rice.
Mercy Levin tipsar om Jollof rice.Foto: Tomas Nyberg
Fakta

Jollof rice - Västafrikansk risrätt med valfritt kött. (4 portioner)

Ingredienser:

Ca 1.5 dl rapsolja

5 dl vatten

1 hackad lök (gul eller röd)

3 st pressade vitlöksklyftor

4 dl långkornigt ris eller basmatiris

2 msk tomatpuré

400g krossade tomater

1 st skalade och hackade morötter

2 tsk currypulver

1 tsk basilikapulver

2 st lagerblad

2 st buljongtärningar

3 krm salt

1 krm chilipeppar

Gör så här:

1. Värm oljan på medelhög värme i en stor gryta. Lägg i lök, tomatpuré, curry och vitlök och stek på medelhög värme i sju minuter.

2. Tillsätt krossade tomater och fortsätt steka i tre minuter i grytan tillsammans med lagerblad, basilika, och buljong.

3. Tillsätt ris, morötter, vatten och salt och rör. Täck grytan och låt koka i 30 minuter och sedan sänk värmen. (Obs! Riset bränns lätt vid så rör om i botten emellanåt.)

4. Ta bort grytan från plattan.

5. Servera med sallad och valfritt kött. (Jollof Rice bränns nästan alltid i botten så blanda inte upp det brända till toppen.)

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons