Annons

Julhandeln slog nya rekord

2005 års julhandel slog nya rekord. Ändå blev det inte riktigt som experterna förutsett. En överraskning var till exempel att möbelhandeln kraftigt ökade sin försäljning.
Trelleborg • Publicerad 3 januari 2006
Försäljningen av möbler ökade under julen. -Det har varit ett stort intresse hela hösten, säger Anders Pålsson på Hoffs Möbler.
Försäljningen av möbler ökade under julen. -Det har varit ett stort intresse hela hösten, säger Anders Pålsson på Hoffs Möbler.Foto: 
Trots att leksakshandeln gått back i större delar av landet har BR i Trelleborg klarat sig bra. Cecilia Holmquist känner sig nöjd med julhandeln.
Trots att leksakshandeln gått back i större delar av landet har BR i Trelleborg klarat sig bra. Cecilia Holmquist känner sig nöjd med julhandeln.Foto: 

Prognosen för årets julhandel var att den skulle slå alla rekord. Handelns utredningsinstitut, HUI, spådde att omsättningen för detaljhandeln skulle komma att ligga på 47,7 miljarder kronor under december månad, jämfört med förra årets 45 miljarder. Enligt Svensk Handel ser siffrorna ut att stämma även om den slutgiltiga rapporten blir färdig först i slutet av månaden.

Även om förhoppningarna infriats för de flesta handlare finns de ändå en del otippade vändningar. Till exempel var man på HUI övertygade om att leksakshandeln skulle komma att nå sitt absoluta crescendo under julen. Bland annat hänvisade man till den nya babyboomen och det faktum att landets barnfamiljer tilldelades 750 miljoner kronor extra i barnbidrag några dagar före julafton.

Annons

I stället gick större delen av landets leksaksaffärer back. Enligt leksakshandlares riksförbund uteblev den väntade ökningen och hamnade på samma siffror som under förra året, ett år då omsättningen sjönk.

Även om det ser dystert ut för leksakshandeln i stort är man på BR-butiken i Trelleborg nöjd med intäkterna.

– Det har varit en blygsam ökning men ändå bättre än förra året. Julveckan är det alltid fullt och det var en hel del att göra under mellandagarna också när snön kom. Då skulle alla hit för att köpa pulkor. Den enda minskning vi märkte var den dagen då man varnade folk att gå ut. Då var här ganska så tomt, säger Cecilia Holmquist, butikschef på BR-leksaker i Trelleborg.

En annan bransch som tog en oväntad vändning var möbelbranschen som slog nya rekord under julmånaden. På Hoffs Möbler är man förstås nöjda med den ökade försäljningen.

– Hela hösten har egentligen varit bra för oss även om december var den mest givande. Jag tror det beror på att intresset för design har ökat och trenderna i dag skiftar oftare än vad de gjorde förr. Konsumenterna är pigga på nyheter och det är många som fått mer pengar över i plånboken, säger Anders Pålsson, vd för Hoffs Möbler i Trelleborg.

Bra gick det även för bokhandeln. Enligt HUI skulle bokförsäljningen varken öka eller minska men den gick upp med fem procent jämfört med förra året.

Therese Löfstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons